PREDNOSTI I MANE

Ledena kupka: Novi trend ili korisna terapija

Uprkos njihovoj širokoj upotrebi, ledene kupke nisu detaljno istražene, što znači da koristi nisu naučno dokazane ili opovrgnute

Ledene kupke su prilično jednostavne i odnose se na proces potapanja tijela u ledenu vodu u trajanju od pet do 15 minuta. Facebook

E. Ag.

15.1.2024

Oblik terapije hladnom vodom, koji se nekada povezivao s vrhunskim sportistima, počelo je da primjenjuje sve više ljudi različitog nivoa kondicije i aktivnosti.

Ovaj trend je također povezan s raznim prednostima za mentalno zdravlje, a u nastavku pročitajte sve što bi trebalo da znate o ledenim kupkama...

Šta su ledene kupke

Ledene kupke su prilično jednostavne i odnose se na proces potapanja tijela u ledenu vodu u trajanju od pet do 15 minuta. Dobre su za opuštanje, smanjenje upale mišića, bolova, pa čak i za poboljšanje raspoloženja.

Ledene kupke su oblik krioterapije i koriste se godinama. Uvođenjem tijela u izuzetno hladno okruženje snižava se temperatura kože i tijela, što potiče veće kretanje krvi kroz vene kako bi tijelo bilo toplije. U trenutku kada izađete iz kade, vaši krvni sudovi se šire i pune vaše tijelo kisikom, isporučujući ga vašim mišićima i svim glavnim organima. Ovo može imati pozitivan efekt na razne stvari, smanjujući upalu i čineći da se osjećate bolje, piše B92.

Koje su prednosti i mane

U osnovi, ledene kupke su povezane s višestrukim prednostima kao što su ublažavanje bolova u mišićima i poboljšanje sna. Neki naučnici sugerišu da ledene kupke mogu pomoći u treniranju vagusnog nerva, koji je povezan sa parasimpatičkim nervnim sistemom. Uvježbavanjem ovog nerva i njegovim aktiviranjem možda ćemo lakše da se suočimo sa stresnim situacijama.

Kada govorimo o neželjenim efektima, jedna od glavnih briga je efekt ledenih kupki na ljude sa kardiovaskularnim oboljenjima ili visokim krvnim pritiskom. Proces brzih promjena tjelesne temperature utječe na protok krvi. U zavisnosti od bolesti, ovo može biti opasna praksa. Također je važno da se pridržavate preporučenog vremenskog okvira za ledenu kupku, jer prekomjerno izlaganje hladnoći može dovesti do hipotermije.

Uprkos njihovoj širokoj upotrebi, ledene kupke nisu detaljno istražene, što znači da koristi nisu naučno dokazane ili opovrgnute.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.