GUBLJENJE KILOGRAMA

Ako dijete ne daju rezultate, provjerite ovih pet hormona

Hormoni štitne žlijezde utječu na gotovo sve aspekte metabolizma u vašem tijelu

Mnoge žene s godinama primjećuju povećanje masnih naslaga oko trbuha. Facebook

E. Ag.

6.3.2024

Već neko vrijeme pokušavate da smršavite, probali ste različite dijete, ali rezultata nema. Možda su uzrok svega hormoni, piše Index.hr.

Dr. Olga Ličina, klinička nutricionistkinja, kaže kako je fluktuacija od nekoliko kilograma tokom ciklusa normalna kod žena. Međutim, ako vam se težina neobjašnjivo povećala ili se borite s gubitkom kilograma, jedna od prvih stvari koje treba provjeriti su hormoni. Oni reguliraju mnoge važne procese u tijelu pa i gubitak težine.

- Kada imate dijagnostifikovano stanje kao što je PCOS (sindrom policističnih jajnika), endometrioze, ciste na jajnicima, svakako provjerite spolne hormone - navodi doktorica na svom profilu na Instagramu.

Inzulin se luči u velikoj količini nakon energetski bogatog obroka, pogotovo bogatog ugljikohidratima i pomaže da energija u obliku glukoze dođe do ćelija. Inzulinska rezistencija se javlja kada ćelije imaju teškoće u reakciji na inzulin, a posljedica su problemi metabolizma i dobivanje na težini, navodi dr. Ličina.

Štitna žlijezda

Hormoni štitne žlijezde utječu na gotovo sve aspekte metabolizma u vašem tijelu. Zbog niskog nivoa hormona štitne žlijezde stvara se problem s gubitkom kilograma i nakuplja se masno tkivo.

Kortizol

Kortizol je poznat kao hormon stresa, tj. odgovor na stresne situacije. A kada ste u konstantnom stanju „bori se ili bježi“, stimulirat će se metabolizam masti i ugljikohidrata, stvarajući dodatnu energiju kao potrebu za preživljavanjem. Posljedično se povećava apetit, ali često i potreba za noćnim prejedanjem.

Estrogen

Mnoge žene s godinama primjećuju povećanje masnih naslaga oko trbuha, čak i ako im je težina ista. To se događa jer smanjenje visine estrogena, koje se normalno javlja oko 40. godine, utječe na to gdje se masti distribuiraju u tijelu.

Testosteron

Kod muškaraca nizak nivo testosterona dovodi do povećanja masnih naslaga, a gubitka mišićne mase. S druge strane, kaže dr. Ličina, visok nivo testosterona kod žena povezan je s hormonskim problemima kao što je npr. PCOS i posljedično s povećanjem tjelesne mase i težim mršavljenjem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.