ŠTA JE SJOGRENOV SINDROM

Od čega je umrla Slađana Milošević: Teška bolest sa sto lica

Simptomi su suhoća usta, očiju, kože i genitalna suhoća. Bolest koja može zahvatiti i krvne žile i periferne nerve

Teško se može liječiti. Facebook

29.3.2024

Pjevačica Slađana Milošević preminula je u 69. godini. Ona je izgubila bitku sa Sjogrenovim sindromom, bolešću čije je liječenje i dalje nepoznanica mnogim ljekarima, a zbog kojeg je prije nekoliko mjeseci bila hitno hospitalizirana. O ovom sindromu za „Avaz“ je pričao reumatolog Samir Mehmedagić.

- Sjogrenov sindrom je autoimuno oboljenje nedovoljno poznatog uzroka, ali znamo da ono stvara antitijela na sekretorne žlijezde, odnosno žlijezde s vanjskom sekrecijom, bilo da su u pitanju pljuvačne, suzne ili pankreas - kazao je Mehmedagić.

Objasnio je da stvaranjem antitijela dolazi do uništenja ćelija koje produciraju taj sekret te da ovaj sindrom može biti samo za sebe kao primarno oboljenje, ali je vrlo često u sklopu nekog drugog autoimunog oboljenja, poput reumatoidnog artritisa, lupusa, polimijezitisa i autoimunog hepatitisa te se u tom slučaju smatra sekundarnim.

- Simptomi su suhoća usta, očiju, kože i genitalna suhoća. To su osnovni simptomi, međutim, oboljenje može zahvatiti i krvne žile i periferne nerve (polineuropatija). Ovo je izuzetno teško stanje jer pacijent osjeća bol, utrnulost ruku i nogu, ne osjeća kožu i nokte, što mu stvara velike probleme - naveo je Mehmedagić.

Facebook

Također je dodao da se dijagnoza postavlja na osnovu imunoloških testova, koji mogu biti negativni iako se poklope simptomi, što se naziva tzv. staračkom suhoćom. Svaki organizam ima svoj kapacitet koliko može lučiti sluzi, pljuvačke ili nekog drugog sekreta, pa ti simptomi ne moraju nužno značiti da je u pitanju autoimuno oboljenje.

- U suštini, to je hronično oboljenje koje se teško može liječiti. Kada je u pitanju suhoća, daje se simptomatska terapija poput vještačkih suza i gelova koje vlaže oko i sprečavaju pojavu infekcije, zatim za suhoću grla lijekovi koji se inače daju za suhi kašalj da produciraju sekret, a pacijenti stalno nose flašu vode sa sobom i kvase usta - objasnio je Mehmedagić.

Kad su u pitanju druga stanja koje izaziva Sjogrenov sindrom, kako kaže, koriste se kortikosteroidi, imunosupresivi, citostatici i antimalarici.

Javlja se češće kod žena nego kod muškaraca, u srednjoj i starijoj životnoj dobi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.