DOBRO JE ZNATI

Mijalgija stanje koje češće pogađa žene: Bol u mišićima može ukazivati na artritis

Medicinski tretman je neophodan u slučaju iznenadne pojave ili dugotrajnog bola

Bol u mišićima. Facebook

Z. K.

24.5.2024

Mijalgija ili mišićni bol nastaje usljed različitih etioloških faktora kao što su povreda, trauma, intenzivnog fizičkog i napornog rada. Također nastaje nakon akutnog bolnog incidenta u odgovarajućem mišiću.

Fizički napor

Najčešći primarni uzrok mišićnog bola predstavlja intenzivan ili dugotrajan fizički napor u kombinaciji sa stresom i neadekvatnom posturom koje izazivaju zamor mišića i bol, pogotovo u vratnoj regiji, ramenima i leđima. Ipak, bol u mišićima najčešće je simptom određenih oboljenja, i to najčešće artritisa, osteoartritisa, fibromijalgije ili drugih sistemskih oboljenja kao što je, naprimjer, lupus.

Bol u mišićima nastaje kao posljedica prekomjerne napetosti mišića (hipertonija). Uzrok bolesti može biti ozbiljan stres, živčani soj, prekomjerni stres na mišiće, gripa, akutne respiratorne virusne infekcije i zarazne bolesti, sjedilački način života, patologija zglobova i kičme, povreda mišića.

Neugodnost se može javiti kod zdrave osobe zbog kratkotrajne pretjerane napetosti mišića butina ili vrata. Bolest je česta kod sportaša. Opasnost od bolesti leži u riziku od komplikacija koje uključuju osteoartrozu kuka, osteohondrozu kičme i nastanak intervertebralne kile.

Mjesta njezine lokalizacije su obično lumbalna regija i vrat, mada tetive i ligamenti također znaju biti pogođeni. Fibromijalgija je primarna i sekundarna. Češće patologija pogađa žene s povećanom tjeskobom, sklonije depresivnim stanjima. Adolescenti su također u opasnosti. Sekundarni oblik bolesti često pogađa muškarce koji se bave teškim fizičkim radom.

Eliminacija bola

Fibromijalgiju prati ukočenost pokreta tijela, posebno ujutro i navečer, brzi zamor i pogoršanje performansi, stalan osjećaj težine, ukočenost mišića, povećanje intenziteta boli pri promjeni vremena i neuropsihijatrijski poremećaji.

U cilju smanjenja ili eliminacije mišićnog bola neophodno je dijagnosticirati primarni uzročni faktor. Samo u slučaju adekvatne dijagnoze, medicinski tretman će imati efekta. Odmor predstavlja prvu mjeru koju bi trebalo sprovesti.

Primjena masaže

U slučajevima kada je bol izazvan prekomjernom upotrebom odgovarajućeg mišića, kao naprimjer tokom sportske aktivnosti, pod medicinskim nadzorom smanjenje bola, otoka i zapaljenske reakcije istovremeno s primjenom analgetika kratkotrajnog dejstva, antiinflamatornim lijekovima, hladnim oblogama u cilju redukcije otoka pod strogom kontrolom primijenjene toplote kao što je primjena ultrazvuka i Tekarterapije. 

Olakšanju bola može doprinijeti primjena masaže ili fizioterapije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.