SAVJETI

Ne zanemarujte ovaj zdravstveni problem: Hernija može biti uzrok bola u stomaku

Obavezno krenite u bolnicu da ne dođe do pucanja slijepog crijeva

Bol u stomaku. Facebook

Z. K.

31.5.2024

Muče li vas bolovi u stomaku s desne strane obavezno obratite pažnju na to koliko dugo traju, pojačava li se bol, da li je povremena ili stalna… Najčešće je prva pomisao kako je riječ o upali slijepog crijeva, a postoji i niz drugih razloga zašto vas boli. Moguće je da riječ samo o gasovima i probavi. Ovo su moguće bolesti.

Kila (hernija) 

Sve što izaziva naprezanje trbušnih mišića može izazvati kilu. Povećani pritisak na prednji trbušni zid može nastati zbog debljine, tokom trudnoće, dizanja tereta, zatvora te dugotrajnog kašljanja. Loša prehrana i pušenje također mogu oslabiti mišiće i povećati rizik od nastanka kile. Moguć je i osjećaj težine u stomaku koji je praćen zatvorom te neugodan osjećaj u stomaku ili preponama pri dizanju tereta.

Upala slijepog crijeva 

Doktori na to najčešće posumnjaju kad je u pitanju bol s desne strane stomaka. Osim bolova, simptomi akutne upale slijepog crijeva mogu biti osjećaj mučnine, nagon na povraćanje, učestalo mokrenje, a ponekad i proljev ili zatvor. Također bol možete osjećati u cijelom stomaku. Bol je obično trajno prisutna i ne prolazi s promjenom položaja tijela. Obavezno krenite u bolnicu da ne dođe do pucanja slijepog crijeva koje može izazvati sepsu.

Cista na jajnicima 

Prema pisanju stručnjaka klinike Mayo, ciste na jajnicima žene često ne primjećuju, no one mogu narasti toliko da uzrokuju bol. Važno se posavjetovati s doktorom kako bi se saznalo o kakvoj se vrsti ciste radi i da li je potreban zahvat ili terapija.

Loša probava

Bolove u stomaku može izazvati bilo šta. Ako ste promijenili ishranu, jedete previše namirnica koje sadrže vlakna ili onih koji uzrokuju gasove poput graha, brokolija i kelja možete osjetiti bolove u cijelom stomaku, tako i na desnoj strani. Loša probava i pojava bola može biti posljedica uživanja u alkoholu i kafi kao i prebrzog gutanja hrane ili namirnica koje se loše vare. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.