RIJEČ STRUKE

Utjecaj stresa na probavni sistem: Liječenje zavisi od ispoljenih tegoba

Na samom početku važno je da znamo da se oboljenja organa za varenje mogu podijeliti na organska i funkcionalna, kazao je doc. dr. Dušan Popović

Nadutost i zatvor su neki od simptoma na koje treba obratiti pažnju. Facebook

Dž. R.

6.6.2024

Današnjica je jako stresna zbog brojnih situacija s kojima se suočavamo, a pritisak, uznemirenost i anksioznost su jasne posljedice ovakvog načina života. Međutim, sva ta stanja mogu utjecati na naš probavni sistem i uzrokovati pojavu nekih oboljenja.

Zdravlje stomaka

Doc. dr sci. med. Dušan Popović, internista- gastroenterohepatolog Kliničko bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović - Dedinje" u Beogradu, objasnio je kako stres utiče na zdravlje našeg stomaka i kako se možemo izboriti sa svim tegobama koje nas muče, prenosi Telegraf.

- Na samom početku važno je da znamo da se oboljenja organa za varenje mogu podijeliti na organska i funkcionalna. U organska oboljenja spadaju različite vrste zapaljenja, tumori, autoimuna oboljenja, intolerancija na različite sastojke hrane i dr. - istaknuo je doc. dr. Popović.

Dodaje da se iz samog naziva "funkcionalni" može zaključiti da ova oboljenja nastaju zbog poremećaja u funkciji organa za varenje. 

- Funkcionalna oboljenja organa za varenje obuhvataju širok spektar poremećaja kod kojih se često ni nakon detaljnog gastroenterološkog ispitivanja ne može utvrditi jasan uzrok. U grupu funkcionalnih oboljenja organa za varenje spada više poremećaja, a svakako su najvažniji i najučestaliji sindrom nervoznog debelog creva (iritabilni kolon), dispepsija i funkcionalna opstipacija (zatvor) - objasnio je doc. dr. Popović.

Nervozna crijeva

U prvim, detaljnijim radovima o sindromu iritabilnog debelog crijeva, koji datiraju iz 1933. godine, kao značajan faktor nastanka navode se psihički stres i anksioznost. 

- Daljim istraživanjima sindroma nervoznog debelog crijeva utvrđeno je da i faktori kao što su poremećaj crijevne flore, ishrana, poremećaji imunog odgovora, poremećaj lučenja određenih neurotransmitera i hormona, infekcije, naslijeđe i mnogi drugi, doprinose njegovom nastanku.

Kako kaže, organi za varenje imaju svoj nervni sistem tzv. enterički (crijevni) nervni sistem, koji je značajno povezan sa centralnim nervnim sistemom (mozak). Zbog toga se svaki poremećaj na nivou centralnog nervnog sistema, uključujući i dugotrajni stres, odražava na funkciju organa za varenje. 

- Ovo se najčešće ispoljava pojavom simptoma nervoznog debelog crijeva. Također, poremećaji organa za varenje se negativno odražavaju na psihičko stanje pacijenta, pa može doći do pojave napetosti, depresije, anksioznosti, smanjenja kvaliteta života i sl. Tako se stvara "začarani krug". Poznajući mehanizam nastanka sindroma nervoznog crijeva, jasno je da je savremen način života, koji obiluje stresom, preduslov za njegov nastanak. Ne smije se zaboraviti da savremen način života uključuje i neredovnu, često i nekvalitetnu ishranu, što također može doprinijeti nastanku iritabilnog kolona kazao je doc. dr. Popović.

Simptomi oboljenja

Glavni simptomi su poremećaj crijevnog pražnjenja (proliv ili zatvor) i bol u trbuhu. Veoma često se javljaju i tegobe koje su povezane sa gasovima (nadutost, pojačano puštanje vetrova, podrigivanje). Prilikom gastroenterološkog pregleda, najvažnije je napraviti razliku između funkcionalnih poremećaja i, mnogo opasnijih, organskih oboljenja. Ovo je ponekad veoma teško, jer se obje grupe oboljenja mogu manifestirati gotovo istim tegobama. Zbog toga je neophodan detaljan gastroenterološki pregled, a često i dopunska dijagnostika (npr. laboratorijske analize, analize stolice, ultrazvučni pregled, kolonoskopija i dr).

- Liječenje sindroma nervoznog debelog crijeva obuhvata primjenu određenih lijekova, ali i redovnu, uravnoteženu ishranu, dovoljan unos tečnosti, eliminaciju svakodnevnog stresa (koliko je to moguće), redovnu fizičku aktivnost i dr. U postupku liječenja veoma korisne informacije se mogu dobiti i iz dnevnika ishrane i simptoma pacijenata. Lijekovi koji će biti korišteni zavise od tegoba koje pacijenti imaju - navodi doc. dr. Popović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.