NAJČEŠĆI SLUČAJEVI

Sedam ginekoloških problema zbog kojih su intimni odnosi bolni

Ako među njima prepoznate svoje simptome, obavezno posjetite ginekologa

Moguće je opet uživati u intimnim odnosima. Facebook

E. Ag.

13.9.2023

Mnoge žene osjećaju bol za vrijeme spolnog odnosa ili poslije njega. Milana Đukanović, ginekolog, za portal Žena.rs kaže da su uzroci bola različiti, ali da se iza njih obično kriju ginekološki problemi.

Ovo je spisak sedam najčešćih slučajeva. Ako među njima prepoznate svoje simptome, obavezno posjetite ginekologa. Ne očajavajte, niste jedina žena koja ima taj problem. I, da, moguće je opet uživati u intimnim odnosima.

Bol u predjelu jajnika ukazuje na ciste

Osjećate oštru, probadajuću bol u predjelu lijevog ili desnog jajnika tokom intimnog odnosa?

Mogući uzrok

Cistične promjene na jajnicima, endometrioza, folikularne ciste, hronični upalni procesi.

Šta da radite

Većina cista je bezopasna i nestane s vremenom. Ali da biste bili sigurni da ih nemate, posjetite ginekologa koji će nakon ultrazvučnog pregleda utvrditi treba li vam terapija ili ne.

Upaljena vagina – kandida

Svrbe vas genitalije i preosjetljive su na dodir? Poslije odnosa sluzokoža vagine je crvena, ponekad otečena i imate osjećaj kao da gori?

Mogući uzrok

Vjerovatno imate problem s gljivicama, najvjerovatnije kandidom albikans.

Šta da radite

Ne čekajte da vam se upala pogorša, odmah potražite pomoć ginekologa. Iako žene i po drugim simptomima znaju da imaju probleme s gljivicama kao što je pojačan bjeličast sekret praćen neprijatnim mirisom, ponekad je bol tokom odnosa jedini indikator da ih imaju.

Terapiju nikako ne uzimajte na svoju ruku. Sami smijete da se lokalno ispirate rastvorom sode bikarbone (velika kašika na litar mlake vode), uz higijensko-dijetetski režim. Izbjegavajte sintetički i tijesan donji veš, a iz ishrane izbacite slatkiše i gazirana pića.

Miomi mogu otežati odnos

Tokom spolnog odnosa imate osjećaj kao da spolni organ partnera otežano prolazi kroz vaginu? Osim toga, imate bolne i obilne menstruacije, čak i jake bolove u leđima.

Mogući uzrok

Benigne promjene na maternici, takozvani miomi.

Šta da radite

Ultrazvučno se može utvrditi imate li miome, kakvi su i koje veličine. Kada se to utvrdi, ginekolog će u dogovoru s vama predložiti daljnju terapiju.

Suha vagina – menopauza

Vrlo neprijatan bol, osjećaj suhoće i crvenilo vagine.

Mogući uzrok

Nedovoljna vlažnost vagine. Osim psihičkih problema, mogući uzroci su tablete protiv depresije, antibebi pilule koje mogu prouzrokovati pomanjkanje libida, zatim dojenje, menopauza.

Šta da radite

Za vrijeme odnosa koristite lubrikant.

Bolne usne - upala Bartolinijeve žlijezde

Osjećate bol u predjelu genitalija, naročito na stidnim usnama, koji ne prestaje i satima nakon spolnog odnosa. Možete napipati ili vidjeti mali, vanjski lokalizovani otok.

Mogući uzrok

Upala Bartolinijeve žlijezde, koja je smještena na području vanjskih usana. Kada se upali izvodni kanal ove žlijezde, stidne usne otječu i bole na dodir.

Šta da radite

Postupak liječenja je malo komplikovaniji, ali će vas vaš ginekolog uputiti u njegov tok. Terapija je najčešće antibiotska, a obavezno treba da uradite briseve na hlamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, moguće uzročnike upale.

Bol u donjem stomaku – endometrioza

Osjećate oštar, probadajući bol u području donjeg stomaka tokom seksualnog odnosa?

Mogući uzrok

Endometrioza. Bolest je sedam puta češća kod neplodnih žena. Može se javiti i poslije porođaja.

Šta da radite

Nažalost, liječenje nije jednostavno. U svakom slučaju, da biste znali imate li endometriozu, obavezno posjetite ginekologa.

Bol u bešici - urinarna infekcija

Tokom spolnog odnosa sve vrijeme osjećate bol u predjelu mokraćne bešike i imate neprestanu potrebu za uriniranjem.

Mogući uzrok

Infekcija urinarnog trakta.

Šta da radite

Posjetite vašeg ljekara koji će vas uputiti na ispitivanje kako biste znali imate li neku urinarnu infekciju ili ne. U posljednje vrijeme terapija podrazumijeva kratkotrajnu upotrebu antibiotika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.