PREMIJERE

Predstavljen hibridni supermodel Aston Martina: Valhalla poput munje

Hibridna snaga lansira model od 0-100km/h za 2,5 sekundi

Aston Martin Valhalla: Proizvođač tvrdi da je najjači. Društvene mreže

Piše: N. Demirović

18.8.2021

Aston Martin je predstavio hibridni supermodel Valhalla koji koristi četverolitarski V8 motor. Britanska marka opisuje ovaj motor kao jedinstven, ali on je porijeklom iz Mercedes-AMG-a.

Aston Martin u saopćenju navodi da je ovo najnapredniji, najžustriji i najsnažniji V8 koji je ikada ugrađen u modele ove marke, kao i da se vrti do 7.200 obrtaja (što je isto kao u Mercedesovoj Black seriji).



Zadnji pogon

Maksimalna brzina je 330km/h. Društvene mreže

Snaga se šalje na zadnje točkove, a SUS motor radi u tandemu s parom električnih agregata, po jednim na svakoj osovini. Ovi agregati isporučuju 157kW i doprinose da ukupna snaga sistema bude 950 KS i ogromnih 1.000 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Hibridna snaga lansira Valhallu od 0-100km/h za 2,5 sekundi, a maksimalna brzina je 330km/h.

Valhalla koristi osmostepeni automatski mjenjač s dva kvačila, a Aston ponovo napominje da je ovaj element napravljen ekskluzivno za ovu kompaniju s fokusom na performantne hibridne mašine. Ugrađen je i elektronski diferencijal ograničenog proklizavanja na zadnjoj osovini. Za vožnju unazad koriste se samo električni motori, a to je omogućilo uštedu u težini konvencionalnog mjenjača.

Baterijski paket

Automobil je težak 1.550 kg bez radnih tečnosti. Društvene mreže

Baterijski paket omogućava vožnju na struju od samo 15 kilometara, ali je sve usmjereno na visoke performanse. Kada se ne koristi V8 motor, Valhalla je ograničena na 130km/h i može da funkcionira kao električno vozilo s pogonom na prednjim točkovima. Procijenjena emisija CO2 je ispod 200g/km.

Automobil je težak 1.550 kg bez radnih tečnosti, a aktivna aerodinamika generira 600 kg vertikalne sile pri brzini od 241km/h.

Osim Valhalle, Aston Martin radi i na “supermodelu početnog nivoa”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.