PREMIJERE

Predstavljen hibridni supermodel Aston Martina: Valhalla poput munje

Hibridna snaga lansira model od 0-100km/h za 2,5 sekundi

N. Demirović

Aston Martin Valhalla: Proizvođač tvrdi da je najjači

Foto: Društvene mreže


Aston Martin je predstavio hibridni supermodel Valhalla koji koristi četverolitarski V8 motor. Britanska marka opisuje ovaj motor kao jedinstven, ali on je porijeklom iz Mercedes-AMG-a.

Aston Martin u saopćenju navodi da je ovo najnapredniji, najžustriji i najsnažniji V8 koji je ikada ugrađen u modele ove marke, kao i da se vrti do 7.200 obrtaja (što je isto kao u Mercedesovoj Black seriji).

Zadnji pogon

  • Maksimalna brzina je 330km/h

    Maksimalna brzina je 330km/h

    Foto: Društvene mreže


Snaga se šalje na zadnje točkove, a SUS motor radi u tandemu s parom električnih agregata, po jednim na svakoj osovini. Ovi agregati isporučuju 157kW i doprinose da ukupna snaga sistema bude 950 KS i ogromnih 1.000 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Hibridna snaga lansira Valhallu od 0-100km/h za 2,5 sekundi, a maksimalna brzina je 330km/h.

Valhalla koristi osmostepeni automatski mjenjač s dva kvačila, a Aston ponovo napominje da je ovaj element napravljen ekskluzivno za ovu kompaniju s fokusom na performantne hibridne mašine. Ugrađen je i elektronski diferencijal ograničenog proklizavanja na zadnjoj osovini. Za vožnju unazad koriste se samo električni motori, a to je omogućilo uštedu u težini konvencionalnog mjenjača.

Baterijski paket

  • Automobil je težak 1.550 kg bez radnih tečnosti

    Automobil je težak 1.550 kg bez radnih tečnosti

    Foto: Društvene mreže


Baterijski paket omogućava vožnju na struju od samo 15 kilometara, ali je sve usmjereno na visoke performanse. Kada se ne koristi V8 motor, Valhalla je ograničena na 130km/h i može da funkcionira kao električno vozilo s pogonom na prednjim točkovima. Procijenjena emisija CO2 je ispod 200g/km.

Automobil je težak 1.550 kg bez radnih tečnosti, a aktivna aerodinamika generira 600 kg vertikalne sile pri brzini od 241km/h.

Osim Valhalle, Aston Martin radi i na “supermodelu početnog nivoa”.

Više o temi Aston Martin

FORMULA 1
Niko Hilkenberg rezerva u Aston Martinu
NA VRH

Podijeli članak na