PREHRANA

Mitovi i istine o prehrani mališana

"Bebe i mame"

27.5.2018

Roditelji su često zbunjeni brojnim informacija o vaspitanju, njezi i ishrani djece koje dobivaju iz medija, knjiga, ali i drugih roditelja. Mladi i neiskusni roditelji najviše su zbunjeni brojnim savjetima vezanim za prehranu djece. Evo nekih mitova i istina o namirnicima, prehrani i navikama.

Željezo - Poznato je da crveno meso sprečava anemiju, ali devet posto djece u uzrastu od godine ili dvije pati od anemije. Crveno meso najbolji je izvor željeza, ali mala djeca ga teško žvaću i zbog toga ga ne vole jesti. Ako ni vaše dijete ne voli meso, željezo može dobiti i iz žitarica, suhog voća, špinata.

Debljina - Sve je veći broj djece u svijetu koja pate od debljine. Osim iz slatkiša, prazne kalorije koje debljaju djeca dobivaju iz gaziranih pića. Međutim, nemoguće je djeci potpuno zabraniti ove namirnice, naprosto zato što vide kako ih konzumiraju njihovi vršnjaci pa je ključ u umjerenosti.

Dopustite djeci ponekad da pojedu i popiju nešto što nutricionisti ubrajaju u grupu nezdrave hrane, ali se pobrinite da osnova njihove prehrane bude kvalitetna.

Povrće - U pravilu djeca ne vole povrće, što opet kod roditelja izaziva zabrinutost da će njihovim mališanima nedostajati vitamini i minerali. Ali, i za to postoji rješenje. Naučite gdje ima vitamina i minerala pa ako dijete ne voli jednu namirnicu ponudite mu zamjenu.

Bebe i djeca iz masnoća bi trebali zadovoljiti 40 posto dnevnih kalorijskih potreba. Djeci nudite zdrave masnoće poput onih iz mlijeka. Zabluda je da djeca trebaju piti nemasno mlijeko. Njima zbog razvoja do treće godine nudite uvijek punomasno mlijeko.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.