GORAŽDE

Alen Hedo: Osim sa arhitektonskim, osobe sa invaliditetom suočavaju se i sa barijerama u glavama ljudi

A. Bajramović

Piše: Al.B

17.10.2018

Alen Hedo novi je član kolektiva Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“. Goraždanin koji ima cerebralnu paralizu i čiji je život, kako sam kaže, vječna i slatka borba, djeci grada u kojem je nailazio na niz problema, od početka ove školske godine prenosi dio znanja stečenog kroz školovanje, ali i konstantno učenje i usavršavanje.

- Moj primjer pokazuje da ima osoba koje djeluju po načelima moralnosti i principima ljudskosti, a tako poštuju Ustav i zakone ove zemlje, te osobe sa invaliditetom smatraju korisnim građanima društva – kaže Hedo.

Bio je odličan đak osnovne i srednje škole, u roku završio Pravni fakultet, a zatim postao i magistar prava, ali je na putu do radnog mjesta doživljavao poniženja i neiskrena obećanja.

- Biti osoba sa invaliditetom znači čitav život suočavati se sa raznim problemima. Prva vrsta problema su arhitektonske barijere zbog kojih osobe sa invaliditetetom ne uspijevaju da ostvare svoja prava, jer su im ustanove, koje bi po vokaciji to trebale biti, nepristupačne. Druga vrsta barijera su one u glavama ljudi, u glavama pojedinaca koji dovode do toga da osobe sa invaliditetom teško dolaze do ostvarivanja i najosnovnijih prava, koja su Ustavom zagarantovana, a među njima je i pravo na zapošljavanje. Pojedinci ne vjeruju da možete biti korisni sebi i drugima – ističe Alen Hedo.

Sve ružne, ali i mnogo lijepih stvari doživio je u gradu kojeg neizmjerno voli. Njegov dan uljepšaju sitnice, a kao primjer navodi situaciju nakon polaganja vozačkog ispita, kada se zaustavio na proširenju kako bi obavio telefonski razgovor, a vozilo se ubrzo zaustavilo pored njegovog i vozač je pitao je li mu potrebna pomoć.

- Presretan sam što dišem ovaj zrak sa takvim ljudima koji su uvijek spremni pomoći svakome – pričao nam je Alen.

- Alen je kao i svih drugih 40 nastavnika koji su uključeni u odgojno – obrazovni proces u ovoj školi. Njemu u radu sa učenicima ne treba nikakva pomoć. Fizičke barijere u objektu mi smo otklonili i on ima sve moguće uslove za kvalitetan rad sa učenicima. Rezultate ćemo vidjeti – kazao je direktor SSŠ „Džemal Bijedić“, Admir Kurtović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.