VANDREDNA SKUPŠTINA BPK

Došlo: Potrošili smo četiri miliona, a nemamo opremu za liječenje ljudi

Bit će objavljen registar svih udruženja, a počinje i izrada zakona o kontroli utroška budžetskog novca

Sa današnje vanredne sjednice Skupštine BPK. Al. B.

Piše: Al. B.

1.2.2021

Više od četiri miliona maraka u posljednjih pet godina odobreno je iz budžeta BPK Goražde različitim udruženjima. Ovaj podatak dio je vladinog izvještaja kojeg je tražio kolegij Skupštine BPK. Sredstva su odobravana za projekte uređenja korita Drine, kojeg su najčešće uređivala djeca i učesnici volonterskih akcija, vršena je obuka splavara, udruženja su mjerila ekološku svijest, navodno gradila i puteve, a za mnoga od njih građani nikada nisu ni čuli.

- Dobili smo vrlo značajan dokument koji pokazuje kako ne treba raditi - kazao je na vanrednoj sjednici Skupštine Suad Došlo (SDP).

Ovo je pranje novca

Dodao je da izvještaj pokazuje da je BPK prebogat kanton, da imaju puno novca te da ga rasipaju.

- Imamo potrebe koje ne izvršavamo, zanemarujemo, ne samo tokom pandemije već godinama. Potrošili smo četiri miliona, a nemamo opremu za liječenje ljudi. Svake godine se pojavljuju udruženja koja su i politička, i stranačka, i prikrivena, a neka od njih nemaju nikakvih aktivnosti. Osnovano sumnjam da se izvlači novac iz budžeta i da je ovo pranje novca – kazao je Došlo.


Došlo: Istražiti načine utroška novca. Al. B.

Pozvao je kolege poslanike da mu se pridruže u pozivu federalnim i državnim istražnim organima, te stranim ambasadama da istraže način utroška novca.

Uslijedile su i međusobne optužbe poslanika koliko je ko odobravao novca na isti način u vrijeme dok je bio na vlasti. 

Prijedloge poslanika Došle prihvatila je i Vlada BPK, tako da je Skupština BPK usvojila zaključke kojima se traži objavljivanje registra svih udruženja sa imenima njihovih osnivača, da se udruženjima koja ne provode planirane aktivnosti obustavi podrška, da se sredstva odobravaju isključivo na osnovu javnih poziva, te da Ministarstvo pravde odmah počne izradu zakona o kontroli utroška budžetskih sredstava.

Pozivali Erika Larsona da se uključi

Prethodno, poslanici su raspravljali i o informaciji o aktivnostima vezanim za raspisivanje javnog konkursa za prijem policajaca u MUP-u, kao i proceduri unaprjeđenja pripadnika Ministarstva. Brojne špekulacije prate proceduru izbora komisija u MUP-u, koje rade na ovim aktivnostima.

Odmah po raspisivanju konkursa pojavile su se i sumnje da na posao neće biti primljeni najkvalitetniji, već članovi porodica pojedinih poslanika i ministara, ali je ove dileme potisnuo stav poslanika Suada Došle, koji je od Vlade zatražio da odgovori namjerava li povući saglasnost za raspisivanje konkursa, s obzirom da je do 31. marta na snazi odluka o privremenom finansiranju tokom koje nije moguće vršiti prijem novih uposlenika.

Svojim zaključkom Skupština je od Vlade zatražila da se do četvrtka izjasni o tome.

Zanimljivo je da su se tokom rasprave o aktuelnim temama u nekoliko navrata čuli pozivi Eriku Larsonu (Eric) iz Ureda za borbu protiv korupcije KS, da prati stanje i u BPK Goražde.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.