UDRUŽENJE ZA ZAŠTITU

Apel "Prijatelja životinja": Građani Goražda postavljaju pitanje gdje je odvezen veliki broj pasa

Vlasnici i dalje tragaju za svojim psima

Faksimil Apela. Avaz

Avaz

29.1.2024

Udruženja za zaštitu životinja "Prijatelji životinja" danas se oglasilo apelom, u kojem, između ostalog, piše:

- Poznato je da je Goražde jedan od rijetkih gradova u BiH koji ima savremeni azil za pse, kao i da grad izdvaja sredstva na ime tog azila, što je naravno i opravdano. No, nije jasno niti je opravdan pravni osnov shodno kojim ovaj grad sarađuje sa Javnim komunalnim preduzećem "Glog" d.o.o. Istočni Stari Grad.

Ovo preduzeće već određeni period s gradskih ulica kupi pse lutalice i vozi u nepoznatom smjeru. Jedan od primjera jeste prijava našem udruženju od velikog broja svjedoka da je dana 17.01.2024.godine i dana 18.01.2024.godine u periodu  od popodnevnih i poslijepodnevnih sati s gradskih ulica pokupljeno gotovo 50 pasa. 

Faksimil Apela. Avaz

Neki od odvedenih pasa su vlasnički psi, koja su N.N. lica uzimala na način što su ulazila na privatne posjete ljudi, a koje pse su zatim vlasnici uporno pokušavali pronaći posjećujući lokalne azile, sklonište za pse „Prača“, kao i apomenuto sklonište koje je u posjedu „Glog“ d.o.o., no, nažalost, ulazak u ovaj azil im nije bio dopušten. Vlasnici i dalje tragaju sa svojim psima.

Svjedoci navode da se radi o vozilima na kojima je evidentiran natpis „Glog“ d.o.o. kao i „Bagrem“d.o.o. Građani postavljaju pitanje gdje je odvezen toliko veliki broj pasa, te zašto se psi iz Federacije, u kojoj je isključivo zabranjena eutanazija zdravih životinja, radi putem poslovanja s pravnim licem iz RS „Glog“d.o.o. Istočni Stari Grad u kojem se psi euataniziraju u periodu od 30 dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.