SAZNAJEMO Južna plinska interkonekcija proglašena isplativom za Evropu

Evropska unija podržala gradnju novog plinovoda u Bosni i Hercegovini

E. HALIMIĆ

Foto: Puštanje u rad plinovoda predviđeno do 2023. godine


Evropska energetska zajednica (EEZ) podržala je projekt gradnje južne plinske interkonekcije između Bosne i Hercegovine i Hrvatske i na svojoj web-stranici objavila da je analizom utvrđeno da je projekt finansijski održiv.  

Važan korak  

- Ovo je važan korak ka realizaciji međusobnog povezivanja, čiji je cilj uspostaviti novu rutu snabdijevanja plinom za BiH. Nova ruta rezultirat će diversifikacijom i uvođenjem pouzdanog izvora snabdijevanja plinom za Federaciju. Puštanje u rad interkonekcije planirano je do 2023. godine – naveli su iz EEZ-a.

Dodali su da će Sekretarijat EEZ-a nastaviti podržavati razvoj plinske infrastrukture u Evropi, što svakako uključuje i ovaj projekt. Jasmin Salkić, direktor “BH-Gasa”, kazao je da je trenutno u pripremi tenderska dokumentacija za izradu studije utjecaja na okoliš.

- Pokušavamo i da iz fondova EU dobijemo grant sredstva za izradu idejnog rješenja južne interkonekcije. Za izradu studije utjecaja na okoliš “BH-Gas” dobio je od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) grant od 250.000 eura, ali nam je ovaj iznos naknadno povećan na 450.000 dolara. S Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) radimo na pripremi spomenute tenderske dokumentacije – pojasnio je Salkić.

  • Salkić: Značajan projekt

    Salkić: Značajan projekt


Značajna podrška

Dodao je da objava EEZ-a znači značajnu podršku ovom projektu, a njihov predstavnik je i učestvovao u analizama.

- Obradovalo nas je da je i njihova analiza pokazala potpunu isplativost južne interkonekcije i da su iskazali namjeru da nastave pomagati ovaj projekt do potpune realizacije, što je nama od velikog značaja – istaknuo je Salkić.

Prema njegovim riječima, realizacijom projekta južne interkonekcije, Federacija neće više biti ovisna o plinu koji dolazi iz Srbije.

Prioritet za FBiH

- Projekt gradnje južne interkonekcije, na prijedlog resornog ministra Nermina Džindića, Vlada FBiH proglasila je prioritetnim za Federaciju. A prethodno je dobio i podršku predstavnika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, USAID-a i Evropske banke za obnovu i razvoj – kazao je Salkić.

NA VRH

Podijeli članak na