PORUKA IZ BRISELA Predsjednik Srbije uoči susreta lidera zapadnog Balkana sa zvaničnicima EU

Vučić: Makedonka i dvoje stranaca, zajedno sa muslimanima sude o imovini RS

Kada je Dodik predsjedavajući onda sve trojica treba da govore, a kada nije onda je dovoljan samo jedan predstavnik

Avaz.ba

Aleksandar Vučić

Foto: Screenshot


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će večeras na neformalnoj radnoj večeri u Briselu prvo ukazati na kritike koje je iznio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik povodom zastupljenosti članova tog tijela, na toj večeri.

Upitan da prokomentira pismo Dodika predsjedniku Savjeta EU Čarlsu Mičelu u kojem navodi da je BiH neravnomjerno prisutna u Briselu, rekao da je potpuno u pravu.

– Tačno je da sam, kada sam posljednji put bio u Briselu, slušao trojicu predstavnika BiH. Kada je Dodik predsjedavajući onda sve trojica treba da govore, a kada nije onda je dovoljan samo jedan predstavnik, samo da Dodika ne bi vidjeli – rekao je Vučić.  

  • Sastanak u Briselu

    Sastanak u Briselu

    Foto: European union


Istakao je kako će to piti prvo na šta će ukazati toko sastanka, ali kako ne očekuje nikakav odgovor, kao što, kako je kazao, ne mogu da odgovore na pitanje o pravima Albanaca u Sjevernoj Makedoniji i Srba u Crnoj Gori.

– Još se pojavio neki Vučić, remetilački faktor, koji bi da mijenja nešto, a taman smo usnuli u svoje snove, a on se sada sjetio da traži neka prava. Ako pitaš za prava onda rušiš vladavinu prava, jer je Ustavni sud donio presudu u BIH – rekao je Vučić.

On je rekao da je osnov postojanja BiH Dejtonski sporazum, a da međunarodna zajednica kaže da dejtonska uredba govori o zastupljenosti stranaca u tom sudu. 

– To je bilo predviđeno za pet godina, a prošlo je 25 godina. Trebalo je da budu izabrane sudije, a ne Makedonka i dvoje stranaca, zajedno sa muslimanima donose presudu da imovina predmet restitucije pripadne BiH, a ne RS – kazao je Vučić.

NA VRH

Podijeli članak na