AKTUELNO Vijeće ministara podržalo odluku

BiH uzima 20 miliona dolara kredita od IBRD-a za borbu protiv koronavirusa

Istovremeno će iz IPA-e 2019 i 2020 biti osigurano 14 miliona eura za podršku malim i srednjim preduzećima

Avaz.ba
07.04.2020 15:42

Sjednica Vijeća ministara održana telefonski

Foto: FENA

Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici usvojilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovalo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Projekt hitne podrške na pojavu Covida-19 u BiH, vrijedan 20 miliona američkih dolara.

U saopćenju Vijeća ministara BiH se navodi da je ovo novi finansijski instrument na hitnoj osnovi, koji će omogućiti širok dijapazon podrške, uključujući napore na jačanju praćenja bolesti, podsticanje intervencija u javnom zdravstvu i rad s privatnim sektorom na redukovanju uticaja na ekonomiju.

Riječ je o podršci oblastima koje, između ostalog, uključuju medicinski materijal i opremu, komplete za testiranje, bolničku opremu, gradnju zdravstvenih objekata za hitnu medicinsku pomoć, uklanjanje medicinskog otpada, kao i podršci socijalnim primanjima.

Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost za preusmjeravanje sredstava iz državnih programa IPA 2018, IPA 2019 i IPA 2020 za Bosnu i Hercegovinu za potrebe odgovora na Covid-19 i za migrantsku krizu, kako je to predložila Delegacija EU u Bosni i Hercegovini.

  • Sjednica Vijeća ministara održana telefonski
    Sjednica Vijeća ministara održana telefonski Foto: FENA

Direkcija za evropske integracije, odnosno državni koordinator za IPA-u II odmah će obavijestiti Delegaciju EU u Bosni i Hercegovini o prihvatanju predloženih preusmjeravanja IPA-e 2018, 2019 i 2020 kao pomoć za odgovor na Covid-19, te za migrantsku krizu - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da iz IPA-e 2018 nisu iskorištena dva miliona eura, koja se mogu preusmjeriti za ugovor s Agencijom za medicinska sredstva i opremu UN-a za odgovor na Covid-19, dok će 10 miliona eura biti preusmjereno za podršku migraciji.

Istovremeno će iz IPA-e 2019 i 2020 biti osigurano 14 miliona eura za podršku malim i srednjim preduzećima, a oblast trgovine bit će podržana s četiri miliona eura.

U saopćenju se navodi da će za 18 miliona eura biti povećan iznos za Opći instrument za evropske integracije koji se može koristiti za hitnu podršku za Covid-19.

Na ovaj način se omogućava Bosni i Hercegovini da sredstva budu brzo dostupna za odgovor na epidemiju koronavirusa, te za migracije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Komentari

NA VRH