PROVJERILI SMO

Voće i povrće nikad skuplje na pijacama

Ukoliko uporedimo današnje cijene s onima iz prethodnih godina, možemo samo reći da je evidentno da voće i povrće odavno nije bilo skuplje, kazao Bago

Cijene voća i povrća na tržnicama papreno visoke. Avaz

Piše: Avaz.ba

4.6.2020

Gradske tržnice u BiH u ovo doba godine su najbogatije i najšarenije, ali istovremeno čini se da cijene voća i povrća nikada nisu bile više. 

Visoke cijene i sve niža kupovna moć doveli su do toga da se na pijacama širom BiH kupuje sve manje i samo onda kada stignu plaće i penzije.


Samo osnovno

Za kilogram bijelog luka i brokula potrebno je izdvojiti i do sedam maraka, a za kilogram crvenih paprika od četiri do pet KM. Mladi luk košta od dvije do četiri marke, dok kilogram crvenog luka košta 1,50 KM. 

Građani izdvajaju za kilogram paradajza i krastavaca i do 2,50 maraka. Zbog toga, kako kažu, veliki broj proizvoda kupuju samo na gram ili komad.

Jasmina Boloban, penzionerka iz Sarajeva, kazala nam je da se ne sjeća kada su bile ovako paprene cijene voća i povrća.

- Penzionerima s minimalnom penzijom je vrlo teško da sebi priušte i ono najosnovnije. Cijene voća i povrća su papreno visoke. Nekad mislim da skoro pa iz dana u dan cijene rastu. Kupujem sebi samo ono najpotrebnije - istakla je Boloban.

Kilogram šampinjona košta i do pet maraka, a kilogram trešnji od 2,50 do 5 KM. Za kilogram grožđa građani moraju izdvojiti čak sedam maraka.

Nekoliko godina

Marin Bago iz Udruženja potrošača Mostar kazao nam je da poskupljenje voća i povrća u posljednje vrijeme pokušavaju opravdati svim i svačim.

- Ukoliko uporedimo današnje cijene s onima iz prethodnih godina, možemo samo reći da je evidentno da voće i povrće odavno nije bilo skuplje. U posljednjih 15 godina imamo poskupljenje koje se pravda svim i svačim. Kada nestanu uzroci poskupljenja, cijene se ne vraćaju na staro i na kraju ovo postaje neizdrživo - istakao je Bago.

Cijene na tržnicama

Zelena salata - 3 KM  

Jagode - 3,50 KM

Breskve - 5 KM

Avokado - 9 KM

Buranija - 5 KM

Špinat - 3 KM

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.