MOSTAR

Od početka godine zbog ugriza zmija hospitalizirano sedam pacijenata

Hercegovački krš je, inače, dom poskoka

M. HODŽIĆ

4.6.2018


Mostarske zdravstvene ustanove raspolažu dovoljnim količinama seruma protiv ugriza zmija. Zabilježeno je i nekoliko slučajeva ugriza zmija otrovnica, ali su pacijenti uspješno liječeni.

 Oprez u prirodi

Stručnjaci i ljekari apeliraju na građane da pripaze prilikom boravka u prirodi, jer su zmije najaktivnije u proljeće. Hercegovački krš je, inače, dom poskoka, najopasnije otrovnice u Evropi.

- Mi imamo dovoljne količine seruma. Do sada smo imali jedan slučaj ugiza zmije. Radilo se o pacijentici iz Kruševa, koju smo prevezli na Odjel za infektivno SKB Mostar - kazala nam je Ines Popovac, portparol mostarskog Doma zdravlja.

U aprilu je, također, u naselju Višnjica kod Gruda zabilježen slučaj ugriza opasne riđovke. Mještanina je ova otrovnica ugrizla dok je brao kuke (šparoge).

Dvije otrovnice

- Od početka ove godine hospitalizirano je sedam pacijenata zbog ugriza zmija, i to poskoka i riđovke, dvije otrovnice koje su na našem podneblju značajne. Od toga je bilo pet tzv. suhih ugriza, koji nisu imali toksične reakcije, a takvih je, u suštini, 30 posto. Pacijenti su bili od Konjica do Gruda - potvrdio nam je prof. dr. Jurica Arapović iz Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Naglašava da se serum uredno nabavlja i da nema razloga za strah od nestašice. I iz Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” naveli su da imaju dovoljne doze ovog seruma.



Popovac: Jedan slučaj

Arapović: Nije bilo reakcija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.