GODIŠNJICE

Rektor Zlomušica: Unaprijediti sistem nastave i studentski standard

Ovu visokoškolsku ustanovu u Mostaru danas čini osam fakulteta i pet univerzitetskih studija

M.Sm.

14.2.2019

FOTO: M.Sm.

U Centru za kulturu Mostar danas je održana svečana akademija povodom 42. godišnjice osnivanja i djelovanja Univerziteta „Džemal Bijedić“.

Odluka o osnivanju Univerziteta „Džemal Bijedić” donesena je 11. februara 1977. godine, a ova visokoškolska ustanova je zvanično osnovana 14. februara i tada je Mostar postao 18. jugoslavenski univerzitetski grad.

Brojnim gostima i visokim zvanicama, među kojima su bili i rektori skoro svih javnih univerziteta u BiH, obratio se prof. dr. Elvir Zlomušica, rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“.

Podsjetivši na činjenicu da je najteži period Univerziteta bio tokom agresije na BiH, rektor Zlomušica je rekao da ovu visokoškolsku ustanovu danas čini osam fakulteta i pet univerzitetskih studija.

- Svjesni smo našeg današnjeg položaja u društvu i sistema visokog obrazovanja i nemamo nikakvih iluzija da smo najbolji univerzitet u BiH. Mi smo, i nastojat ćemo da tako ostane, otvoren Univerzitet koji se više uključuje u poslovno okruženje, razvija nove studijske programe i dostiže nove standarde u obrazovanju - kazao je rektor Zlomušica.

Potcrtao je da Univerzitet treba kontinuirano pratiti i razvijati socijalnu dimenziju prema studentima, ali i unaprijediti sistem nagrađivanja dobrih i najboljih studenata, kako bi, naveo je, oni došli u fokus u studentskom koloritu.

- Također, Univerzitet treba redovno provoditi ispitivanje zadovoljstva studenata, posebno najboljih, kroz ankete, te prema tome unapređivati sistem nastave, studentskog standarda i kvalitet studentskih servisa - naveo je rektor.

Danas su, također, dodijeljene nagrade i priznanja za doprinos razvoju ove visokoškolske ustanove te rektorove nagrade najboljim studentima.

Rektorove nagrade za studente s najboljim uspjehom dobili su Dženana Eglenović, Amila Ćeranić, Tajma Taso, Almedin Bajramović, Šahzudin Mahmić, Bojan Aćimović, Nejra Šubara, Amil Brković, Nemanja Šupljeglav, Indira Prguda, Amela Džemila, Faris Trešnjo i Bešir Isaković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.