KONJIC

Prije 27 godina zasadio 800 sadnica koje su izrasle u šumu

Drago mi je da su stabla ostala sačuvana i da je to sada šuma u kojoj obitavaju životinje, kaže Romić

Romić: Trebamo potaknuti mlađe generacije. S. Džajić

S. Džajić

7.11.2019

U svom rodnom selu Požetva na nadmorskoj visini od 1.150 metara, na granici općina Konjic, Fojnica, Kreševo i Gornji Vakuf, Konjičanin Marko Romić posadio je u proljeće 1992. godine skoro 800 sadnica bora, jele i ariša. Želja mu je u to vrijeme, kaže, bila da napravi park sa stazama i klupama za odmor.

Nove površine

- To je trebao biti jedan ugodan prirodni ambijent za odmor s pogledom na okolne planine. No, zbog ratnih dešavanja i odlaska u Mostar, gdje posljednjih godina živim i radim kao psiholog, to se nije ostvarilo. Iako redovno posjećujem rodno mjesto, tek sam nedavno otišao na područje gdje sam prije 27 godina zasadio sadnice i ostao prijatno iznenađen kad sam vidio da je to sada prelijepa šuma - kaže Romić.

Posebno ga raduje, ističe on, što je njegova šuma danas stanište divljih životinja, medvjeda, jelena, srna i divljih svinja.

- Drago mi je da su stabla ostala sačuvana i da je to sada šuma u kojoj obitavaju životinje, tako da moja sadnja nije bila uzaludna - ističe Romić.

Neplanska sječa

Nada se, kaže, da će sličnih primjera biti mnogo više u našoj zemlji, jer je veoma važno da se sade nove sadnice i stvaraju nove šumske površine, a ne da se stalno uništavaju.

- Moramo više voditi računa o prirodi, odnosno o našim šumama, koje se neplanskom sječom uništavaju. Trebamo potaknuti mlađe generacije da se bolje odnose prema okolini, a najbolji način je sadnjom novih sadnica tamo gdje je potrebno - zaključio je Romić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.