KONJIC

Bez praštanja je nemoguće živjeti

Jedini od članova porodice danas je bio fra Darko Drljo

Piše: S. Dž. / Avaz.ba

16.4.2020

Položeni vijenci. Avaz

Danas je u Trusini kod Konjica obilježena 27. godišnjica stradanja Hrvata u ovom selu. Ove godine je zbog pandemije širenja koronavirusa izostalo kolektivno obilježavanje, a jedini od članova porodice danas je u Trusini bio prisutan fra Darko Drljo.On je u nemilim događajima izgubio oca, brata, strica, rodbinu i komšije.

- Uvijek treba pozivati na suživot i opraštanje, bez toga je nemoguće živjeti. Mržnja razara onoga ko mrzi, a vjera i molitva  nas uče da svaki dan trebamo praštati jedni drugima - kazao je Drljo.

Sjećanje na žrtve

Obilježavanju današnje godišnjice prisustvovao je i ministar za pitanja boraca HNK Oliver Soldo.

- Moramo se sjećati žrtava i čak i u ovakvim sitaucijama, kada se borimo protiv pandemije kroronavirusa, ne smijemo ih zaboraviti -kazao je Soldo.

U Trusini je u aprilu 1993.godine, ubijeno 15 civila i sedam pripadnika HVO-a. Sud BiH je do sada donio u tri predmeta presude za ove ratne zločine.

Osuđeno pet osoba

- Za ubistvo 15 civila i sedam vojnika, te za ranjavanje četiri osobe, među kojima je bilo i dvoje djece, a koji su se prethodno predali, i koje su ubili pripadnici Armije RBiH, do sada je pred Sudom BiH osuđeno pet osoba na 55 i po godina zatvora.Pravosnažno su osuđeni Edin Džeko na 13 godina, Rasema Handanović na pet i po, Mensur Memić na 10 , Nedžad Hodžić na 12 i Nihad Bojadžić na 15 godina - kazala je urednica BIRN-a Džana Brkanić.

Za zločin u Trusini optužen je i Zulfikar Ališpago, ali je zbog njegovog zdravstvenog stanja suđenje prekinuto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.