PROTESTNA ŠETNJA

Studenti u Mostaru traže ukidanje online nastave

Zahtijevaju i smanjenje školarine za 25 posto

Piše: M. Smajkić

14.10.2020

Protestnom šetnjom iskazali negodovanje. M. Smajkić

„Nemamo za germe“, „Smanjite školarinu je l' puno -25 %“, „Uhljebi“, „Dođoh, vidjeh, uplatih“, samo su neki od transparenata s protestne šetnje studenata Sveučilišta u Mostaru koja je održana na Rondou, ispred zgrade Rektorata. Studenti traže ukidanje online nastave, smanjenje školarina za 25 posto, reorganizaciju Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru i punu transparentnost školarina.


Višemilionski iznosi

Marko Vračević, jedan od organizatora protesta, ponovo je ustvrdio da ovo nije političko okupljanje niti je skup vezan za bilo kakvu kampanju. U najkraćem, kazao je, studenti uz ukidanje online nastave traže smanjenje školarine za 25 posto.

- To neće utjecati da proračun Sveučilišta, na čijim su računima višemilionski iznosi, a neki semestri koštaju i više od 1.000 maraka - kazao je Vračević.

Dario Hrkać, također jedan od organizatora, kazao je da su svoje zahtjeve slali Studentskom zboru, ali su za odgovore ostali uskraćeni.

- Jako smo izrevoltirani online nastavom, a ostali zahtjevi su samo kap koja je prelila čašu. Dva dana prije početka nastave  javljeno nam je za online nastavu, kada su svi studenti koji dolaze van Mostara platili svoje stanarine i studentske domove. Taj čin je sramotan i ovaj protest je početak naše borbe za studentska prava. Iskreno se nadam se da će ovo pokrenuti val promjena na Sveučilištu, a kolektivna šutnja je jedan od velikih problema - rekao je Hrkać.

Nismo privatni

Mladen Tomić, jedan od studenata, kazao je da njih zanimaju samo pare.

- To nije uredu. Mi nismo privatni fakulteti, već državni. Imamo velikih problema s online nastavom, serveri su preopterećeni, a zamislite situaciju kada polažete ispit preko kamere, a profesoru u pozadini laje pas, žena mu udara loncima, a djeca plaču - rekao je Tomić.

Studentski zbor Sveučilišta nije dao podršku ovom protestu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.