PROJEKT U MOSTARU

Za dovršetak gradnje studentskog doma nedostaje novac

Nezahvalno je prognozirati kada će objekt biti završen, kaže rektor

Urađeno 80 posto građevinskih radova. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

9.11.2020

Iako je izgradnja studentskog doma u Kampusu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Sjevernom logoru u Mostaru u toku, ipak, činjenica je da su rokovi za dovršetak takozvane faze A, odnosno, objekta predviđenog za smještaj studenata, već odavno probijeni.

Razlog tome leži u nedostatku finansijskih sredstava, a o tom problemu govorilo se i protekle godine, kada je došlo do obustave radova.


Politička situacija

Riječ je o projektu teškom tri miliona KM, koji je započet prije četiri godine sredstvima turskog grada  Antalije, a bilo je planirano, što se iznosilo, da će se studenti u moderni objekt useliti u oktobru 2018. godine.

Nažalost, kako je u izjavi za naš list podsjetio prof. dr. Elvir Zlomušica, rektor Univerziteta, do zastoja u realizaciji ovog projekta u jednom momentu došlo je zbog poznate političke situacije u Turskoj, što se bilo odrazilo na ekonomski aspekt i, uopće, investiranje.

Zlomušica: Ekonomski aspekt. Avaz

To je, kazao je, znatno usporilo projekt, a do sada je, uprkos svemu, urađeno 80 posto građevinskih radova.

- Ovih dana smo trebali imati sastanak s izvođačem radova, jer sada nam predstoji dio koji se odnosi na priključak električne energije i vode. Također, slijedi faza postavljanja otvora, a nakon svega, neophodno je osigurati i novac za opremanje objekta. Kada će objekt biti spreman za upotrebu, odnosno, dat studentima na raspolaganje, zaista je nezahvalno u ovoj situaciji prognozirati - kazao nam je rektor.

Osigurati i obroke

Ovaj objekt se prostire na 4.000 kvadratnih metara, a prema projektu, imat će 120 kreveta za smještaj, od kojih je većina u jednokrevetnim sobama. Praktično, riječ je o modernom konceptu stanovanja za studente.

U međuvremenu, do završetka radova, a s obzirom na to da tek predstoji namicanje sredstava za fazu B te druge dijelove projekta u kojima bi, između ostalog, bio smješten restoran, plan je da se s predstavnicima Crvenog križa grada Mostara, čije su prostorije u neposrednoj blizini, napravi aranžman. Planirano je da studenti, uz smještaj, mogu imati i obroke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.