ADRENALINSKA ATRAKCIJA

„Nebeska šetnica“ u Mostaru oduzima dah

Za sve avanturiste na Fortici ima i drugih sadržaja, poput ziplinea ili vožnje biciklom po brdsko-planinskim predjelima

Staklena staza nalazi se iznad natpisa „BiH, volimo te“, koji duže od dvije decenije krasi Forticu. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

29.4.2021

Mostarski „Skywalk“, stakleni vidikovac, staza ili šetnica, kako ga ko naziva, na brdu Fortica iznad najvećeg grada na Neretvi mjesecima je, od stavljanja u funkciju, jedno od najprivlačnijih mjesta u BiH.

Tako je „Skywalk“, sa svojom staklenom stazom, jedinstvena atrakcija u BiH, a upravo pogled na grad s ovog mjesta, odranije vidikovca, oduzima dah.

Razni sadržaji

Ova staklena staza nalazi se iznad natpisa „BiH, volimo te“, koji duže od dvije decenije krasi Forticu, i to na visini od 15 metara, dok je prostor za šetnju dugačak 42 metra.

Da se priča o mostarskoj adrenalinskoj atrakciji pronijela širom BiH, ali i dalje, potvrđuje nam Đani Rahimić, predsjednik Brdsko-biciklističkog udruženja MTBA Mostar, čiji su članovi uzvišenje Fortica oplemenili raznim zanimljivim sadržajima i učinili prepoznatljivim.


Kafa uz prekrasan pogled. M. Smajkić

- Staklena šetnica je već nekoliko mjeseci u funkciji i, zaista, prezadovoljni smo odzivom i interesom. Prvenstveno se radi o domaćim gostima iz svih krajeva BiH, a pomalo dolaze i inozemni gosti. Nadamo se da će se zadržati taj interes i smatramo da grad Mostar i šira okolina imaju koristi od ovog projekta. Jer svi oni koji dođu ovdje zasigurno posjete i cijeli Mostar i potroše neki novac. Dakle, vjerujemo da ova priča itekako ima utjecaja na lokalnu ekonomiju - rekao nam je Rahimić.

Dovoljno gostiju

Iako se najveća posjeta i interes iz drugih gradova bilježe vikendom kada je lijepo vrijeme, ipak ni radnim danima, kako smo se uvjerili, gostiju ne nedostaje.

Jer za sve avanturiste na Fortici ima i drugih sadržaja, poput ziplinea ili vožnje biciklom po brdsko-planinskim predjelima u podnožju planine Velež.


Posjetioci uživaju u prirodi. M. Smajkić

Inače, „Skywalk“ je urađen kao dio projekta „Via Dinarica“, koji implementira Grad Mostar, u saradnji s UNDP-ijem. U okviru ovog projekta i Inicijative za zeleniju i održivu budućnost - GoGreen na Fortici je u ponedjeljak zasađeno i 10 stabala libanonskog cedra, o čijem će održavanju brinuti MTBA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.