NA LICU MJESTA

U Drvaru demineri uspješno otklonili tri bombe

Ne nalazi se na mapi miniranog područja

B.Š.

25.3.2019

Uklanjanje bombe - Avaz
Uklanjanje bombe - Avaz
Uklanjanje bombe - Avaz
Uklanjanje bombe - Avaz
Uklanjanje bombe - Avaz
+1

Tim za uklanjanje neaktiviranih ubojitih sredstava u kojem su učestvovali pripadnici Civilne zaštite Federacije BiH uklonio je danas tri eksplozivne naprave koje su pronađene u užem području općine Drvar

Dvije bombe M75 i jednu bombu M52 pronašli su jučer učenici Srednje škole „Drvar“ prilikom čišćenja i uređena grada.

Smail Hrnjica, šef tima koji je radio na uklanjanju eksplozivnih naprava, kazao je da su bombe bile opasne jer nisu bile pod nadzorom, te da je danas otklonjena opasnost po građane Drvara.

Načelnica općine Drvar Dušica Runić ističe da se uži centar Drvara ne nalazi na mapi miniranog područja.

- I pored najbolje namjere ekološki osviještenih učenika čiji je cilj bio da urede svoj grad, nažalost, naišli smo na ovo neprijatno iskustvo. Važno je istaći da se uže područje Drvara ne nalazi na mapi područja koje je obilježeno kao potencijalna opasnost što se tiče miniranih teritorija i ova situacija je neprijatna za sve nas. Nasreću, sve se dobro završilo - kazao je Runić.

Dodaje da postoje indicije da su bombe ostavljene na spomenutim lokacijama poslije ratnih dejstava, jer nije razumljivo da se one nađu u blizini Osnovne škole tek sada, nakon dvije i po decenije od završetka rata.

Portparol MUP-a Livanjskog kantona Ivica Vrdoljak kazao je da će biti uskoro više informacija po pitanju ovog slučaja te i o tome hoće li tužilaštvo naložiti istragu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.