NEZADOVOLJSTVO

Uposlenici MUP-a Livanjskog kantona najavili proteste

Tvrde kako će 24. maja stupiti u štrajk

MUP Livanjskog kantona

Piše: B.S.

9.5.2019

Predsjedništvo Sindikata uposlenika MUP-a Livanjskog kantona na sjednici održanoj 3. maja donijelo je zaključak da se 24. maja, od 11 do 12 sati, organizira mirni protest uz obustavu rada i protestnu šetnju od zgrade MUP-a Livanjskog kantona do zgrade Vlade. 

Navedeni protest je rezultat odnosa Vlade kao socijalnog partnera, opstruiranje pronalaska rješenja za iskazane probleme i neprovođenje pojedinih odredbi kolektivnog ugovora, čime su umanjena prava uposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Livanjskog kantona. 

- Ovo svakako nije jedino što nije ispoštovano od našeg poslodavca, ali možemo reći da je to kap koja je prelila čašu nezadovoljstva. Pored dugogodišnjeg insistiranja da se donesu pojedina zakonska rješenja koja se odnose na poboljšanje materijalno-pravnog statusa uposlenih, što je Vlada sve vrijeme ignorirala, smatramo da je ovo granica preko koje ne smijemo i ne možemo prijeći. Obećanja koja smo dobivali u prethodnim godinama, a koja se tiču navedenih zakonskih rješenja( npr. Zakon o plaćama, Zakon o unutrašnjim poslovima, Zakon o radu ), ostajala su neispunjena uz izgovore da se čeka "povoljan trenutak". Odnos našeg poslodavca prema uposlenicima tjera nas da pred odgovarajućim pravosudnim institucijama tražimo svoja prava, ali ponavljamo, kršenje kolektivnog ugovora je nedopustivo i neprihvatljivo - navodi se u saopćenju MUP-a Livanjskog kantona.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.