REPUBLIKA SRPSKA

Skupština grada Banja Luka usvojila set odluka o rješavanju pitanja grijanja

Piše: G. D.

1.2.2018

Skupština grada Banja Luka usvojila je set odluka o rješavanju pitanja grijanja u Banjoj Luci. Usvojena je odluka o općim uvjetima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, potom odluka o tarifnom sistemu, te odluka o povjeravanju obavljanja komunalne djelatnosti. 

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić naglasio je da se ovim rješava decenijski problem grijanja u gradu na Vrbasu.

On je istaknuo da će građani dobiti kvalitetno grijanje, po prihvatljivoj cijeni. Jedina promjena se odnosi na uvođenje fiksnog dijela računa kod onih građana koji imaju ugrađene kalorimetre.

- Građani koji nemaju kalorimetre, odnosno oni koji grijanje plaćaju po kvadratnom metru, plaćat će istu cijenu kao i do sada. Uvođenje kalorimetara u Banjoj Luci nije provedeno na sistematičan način, odnosno na način koji podrazumijeva fiksni i varijabilni dio računa. Takav obračun je prošao provjere Ustavnog suda, koji je u nizu lokalnih zajednica ocjenjivao ustavnost pojedinačnih odluka i uspostavio određenu praksu koja kaže da je takav način naplate ustavan i on se nalazi u našoj odluci - obrazložio je Radojičić.

Instalirana snaga nove toplane je usklađena sa godišnjom potrošnjom. Kada se godišnja potrošnja u megavat satima podijeli na mjesece i sate, dobiva se da je u špicu grijne sezone potrebna snaga od oko 50 megavata.

- Stara toplana je nekada projektovana u skladu s potrebama industrije u Banjoj Luci na nekih 250 megavata, ali ona nikada nije bila u upotrebi punim kapacitetom. Dakle, mi s postojećim kapacitetima, u koje ubrajamo i rejonske toplane na Starčevici i Kočićevom vijencu, možemo podmiriti grijanje grada. Svaki novi objekt koji se nalazi u obuhvatu vrelovoda može da se priključi na grijanje kao i do sada – naglasio je Radojičić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.