NEZVANIČNO

Kompletna uprava “Elektroprivrede RS“ podnijela ostavke

ATV

20.4.2018

Kompletna uprava “Elektroprivrede RS“ sa Željkom Kovačevićem na čelu podnijela je ostavke, nezvanično saznaje ATV.

Sve bi se trebalo ozvaničiti na sutrašnjoj vanrednoj sjednici Nadzornog odbora, na kojoj bi, nezvanično saznaje ATV, članovi Odbora trebali prihvatiti ili odbiti ponuđene ostavke.

Tu informaciju bilo je nemoguće provjeriti u rukovodstvu „Elektroprivrede“, a nakon što smo dva dana ukazivali na to kako su radili i rade u tom javnom preduzeću, oglasio se i predsjednik entiteta i podsjetio na raniji dogovor da će svi rukovodioci preduzeća koja posluju negativno biti promijenjeni.

- Postoje neke činjenice i one govore o tome da je u prošloj godini napravljen jedan od većih gubitaka koji postoje. Naša politika je bila da se poslovodstva koja prave gubitak u javnim preduzećima moraju suočiti sa svojom odgovornošću i na tom ćemo ustrajati - rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Nakon pisanja ATV-a, danas konačno odgovaraju u “Elektroprivredi”.

Pravdaju se da su prošlo ljeto morali kupovati struju iako su, prema internom dokumentu, samo zaključili da to ne trebaju raditi. Bez obzira na to, “Elektroprivreda” je kupila struju od slovenskog ponuđača, po cijeni od oko pedeset eura po megavat satu – i to u doba godine kada je, zbog hidroloških prilika, dosta skuplja na tržištu.

- Netačno je da je kupovana električna energija skuplja tri do četiri puta od tržišne cijene, nego je energija kupovana prema trenutnim cijenama na tržištu, u trenutku kupovine. Na uvoz u 2017. je utjecala loša hidrološka situacija - kaže Petar Milošević, direktor direkcije za upravljanje proizvodnjom u "Elektroprivredi RS".

Prije slovenske, “Elektroprivreda” je odbila tri ponude, s povoljnijim uvjetima. “Elektroprivreda Srpske” jedina u regionu prodaje i kupuje struju na tenderima, iako je električna energija roba kojom se uglavnom trguje na berzi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.