REPUBLIKA SRPSKA

Nova turistička atrakcija nadomak Foče: Otvoreno penjalište na stijeni Ozren

Al.B.

27.5.2018

U Foči, pored magistralnog puta ka Sarajevu, otvoreno je sportsko penjalište koje bi trebalo postati još jedna turistička atrakcija ovog grada. 

Penjalište na stijeni Ozren u kanjonu rijeke Bistrice uredili su članovi Spasilačkog kluba "Wolf" iz Foče i Penjačkog kluba "Extreme" iz Banje Luke. Prema riječima Jelene Simović, instruktora penjanja u SK "Wolf", uređenje prilaza kao i same stijene počelo je prije dvije godine i do sada je obilježeno 15 smjerova visine od osam do 30 metara. Penjalište je izgrađeno kroz projekt „Zdravo, komšija“, uz podršku Ambasade SAD u BiH. 

I ove kratke dužine su zahtjevni smjerovi s visokim ocjenama od 6A i 6B do 7A plus. Mnogo truda, rada i entuzijazma smo uložili, tako da bih pozvala sve koji vole sportsko penjanje da dođu i uživaju, a u narednom periodu ćemo organizirati vikende penjanja i druženja penjača – kazala je Simović. 

Predsjednik kluba Nenad Ikonić najavio je nastavak rada na stijeni Ozren i obilježavanje novih smjerova do 60 metara visine, kao i uređenje novog prirodnog penjališta u Nacionalnom parku Sutjeska.

Otvaranju penjališta prisustvovalo je oko 80 zaljubljenika u ovaj ekstremni sport iz Foče, Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Nikšića, Cetinja, Beograda i Užica.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.