STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Vrane odlično pamte i ljude napadaju zbog ugrožavanja staništa

Prijave napada vrana su česte kad se gnijezde

G. DAKIĆ

31.5.2018

Nakon što su u banjalučkom naselju Starčevica mladića napale vrane stanovnici su zabrinuti, a posebno strahuju za sigurnost djece. 

Kljucanje po glavi

Mladić tvrdi da nije jedini kojeg su napale vrane i upozorava mještane Starčevice da budu oprezni.

- Nekoliko vrana sunovratilo se na mene i kljucalo me po glavi. Nisam uspio da ih se riješim ni kada sam počeo da trčim. Nisam smio da se okrenem, bojao sam se da mi ne povrijede oči. Ne znam ima li ih u drugim banjalučkim naseljima, ali pozivam mještane Starčevice da se paze - rekao je on.

Viši asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci Goran Šurlan za „Avaz“ kaže da su vrane posebno osjetljive u ovom periodu, jer se tada gnijede.

- Vrane u ovo doba godine prave gnijezda i štite mlade. Pretpostavljam da su nadležni rezali drveće u tom dijelu Banje Luke i da su vrane naprosto prepoznale čovjeka po hodu, jer one odlično pamte - kazao je Šurlan.

 Lakše povrede

Šurlan je dodao da vrane odlično pamte i da prepoznaju one koji ugrožavaju njihovo stanište. On ističe da priče o inteligenciji vrana nisu nimalo naivne.

- Ne znam koliko ti napadi mogu biti ozbiljni. Vjerujem da se oni koje vrane napadnu mogu lako odbraniti i da su u pitanju lakše povrede - rekao je Šurlan.



Šurlan: Prepoznaju čovjeka

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.