REPUBLIKA SRPSKA

Efendija Krajišnik uspješno igra u Prvoj ligi RS: Vjera nas uči i saburu, a ni u sportu ni u životu nema velikih rezultata bez velikog truda

Al.B.

7.6.2018

Fočanski imam Dženan ef. Krajišnik novo je pojačanje fočanske Sutjeske. Rođeni Zeničanin već godinu radi u Medžlisu IZ Foča i odlučio je da ponovo obuje kopačke koje je, nakon nastupa u Čeliku iz Zenice, Žepču, Zvijezdi iz Gradačca, Bosni iz Visokog, bio okačio o klin. 

- Kao mali sam rano krenuo u mekteb, a ubrzo počeo i da treniram, tako da se ljubav prema vjeri i fudbalu rano javila. I moj babo, svi u familiji, trenirali su fudbal. Svi u Zenici imaju te dječije želje da igraju za Čelik, pa je tamo sve i počelo – kaže Dženan.  

Sportom se nastavio baviti i po završetku medrese, sve dok nije dobio posao imama u Zenici. Od fudbala se oprostio u visočkoj Bosni, na utakmici u kojoj je Podgrmeč savladan sa rekordnih 14:0 a Krajišnik dao prvi gol. Na dar je tada dobio loptu sa potpisima saigrača i uprave kluba. 


– Nakon nekih pola godine boravka u Foči, na nagovor kolega i džematlija, priključio sam se Sutjesci – kaže Dženan.

U klubu i gradu Foči odlično je primljen. MIZ Foča ima razumijevanja za njegove sportske aktivnosti, a u klubu poštuju njegove obaveze imama.

– Vjerski način života može mnogo pomoći i u sportu. Vjera nas uči koliko i šta se jede. Vjera nas uči i istrajnosti. Znamo da je Allahu najdraže kad je neko istrajan, čak i na malom djelu, a istrajnost je ono što krasi svakog vrhunskog sportistu. Vjera nas uči i saburu, a ni u sportu niti u životu ništa ne dolazi za kratko vrijeme, nema velikih rezultata bez velikog truda. Fudbal je ekipni sport, a znamo koliko vjera akcenat stavlja na džemat i timski rad – pojašnjava Dženan vezu između sporta i vjere.

Krajišnik je apsolvent na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici i student Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. U Foči živi sa suprugom Eminom, četverogodišnjom Esmom i devetomjesečnim Jahjom.


Ramazan u Foči drugačiji je nego u većim gradovima FBiH. Malo vjernika živi u ovom gradu, a najveći posao imama tokom ramazana je da osigura njihov dolazak u džamije i na iftare, jer se radi uglavnomo starijim osobama.

– Najveći problem je ekonomska situacija. Teško je od nekog, ko je proveo 20 godina tamo gdje ima posao i gdje mu djeca idu u školu, očekivati da dođe ovdje gdje nema mjesečnu platu, a kamoli šta drugo. Osnov svega je otvaranje radnih mjesta. Tek onda možemo očekivati da se ljudi vrate i da možda dođu i drugi, koji nisu iz ovih krajeva – ističe Dženan ef. Krajišnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.