REPUBLIKA SRPSKA

Nakon hapšenja Lukajića manji bh. entitet na nogama: Bio je "pravi profesionalac" na Manjači

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić: Lukajić je bio profesionalac

Srna

30.6.2018

Bivši komadant zloglasnog koncetracionog logora Manjača Dane Lukajić uhapšen je danas na graničnom prijelazu u Hrvatskoj. Ova vijest izazvala je buru reakcija i predstavnika brojnih udruženja u manjem bh. entitetu. 

Tako je predsjednik BORS-a Milomir Savčić za Srnu kazao da da je Lukajić sve radio pohvalno i bio pravi profesionalac.

- Nadam se da će Lukajić biti sa svojom porodicom što prije, jer sam upoznat do detalja o svemu onome što je konkretno radio. Za sve ono što je radio na Manjači zaslužuje samo riječi pohvale i zahvalnosti, jer je bio pravi profesionalac i isključivo se rukovodio i radio po pravilima službe organa bezbjednosti i po normama međunarodnog prava - rekao je Savčić.

Direktor Centra za istraživanje rata i ratnih zločina RS-a Milorad Kojić kazao je da je čin hapšenja Lukajića "katastrofalan odnos Hrvatske prema srpskom narodu".

- Na tako prizeman način hapse srpske oficire, a s druge strane u predmetima, koji su ustupljeni po osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći, ne procesuiraju očigledne zločine nad srpskim narodom na području Posavine - rekao je Kojić za RTRS.

I Organizacija starješina Vojske RS je najoštrije osudila "neopravdano hapšenje pukovnika VRS Dane Lukajića.

- Od institucija RS-a i BiH očekujemo da se od hrvatskih vlasti odmah zatraže da Lukajić bude pušten na slobodu - naveli su u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.