PROBLEMI

Šekovićani ne mogu na posao, do Općine, Doma zdravlja...

Srčani sam bolesnik, a sada ne mogu na redovne kontrole, kaže Stanimirović. Dobila sam posao nakon sedam godina i sad ne mogu do njega, kaže Stanimirović

Vlasenica: Ko nema automobil, odsječen je od svega

Z. KULJIĆ

11.4.2019

Vijest da je autobuska linija Šekovići - Vlasenica ukinuta 1. aprila ipak nije bila šala, već surova realnost za mještane iz ove dvije općine. Zbog ukidanja linije stanovnici iz brojnih mjesnih zajednica ne mogu na posao, u Dom zdravlja do Suda ili Općine da obave administrativne potrebe.  

Iščekuju sudbinu

Linija, koju je održavalo preduzeće „Drinatrans“, odnosno odskora „Euro Petrol Oil“, bila je jedina za stanovnike ove dvije općine te je sada, onaj ko nema automobil, pogotovu starije stanovništvo koje živi samo, osuđeno da iščekuje sudbinu.

Bojka Stanimirović iz Tišče kaže da sada ne može da ide na redovne kontrole.

- Srčani sam bolesnik i dijabetičar I moram obavljati redovne kontrole u Domu zdravlja u Šekovićima, koji su od nas udaljeni 10 kilometara. Pošto su ukinute sve autobuske linije, ne mogu više redovno da idem na preglede ni do apoteke. Moje zdravlje zavisi od toga da li će me neko iz sela odvesti na pregled – rekla nam je Stanimirović i dodala da ne može vjerovati da u 21. stoljeću nemaju osnovne uvjete za život.


Stanimirović: Ugroženo zdravlje

Mirjana Kraljević, također iz Tišče, kaže da joj je ugrožen posao koji je dobila nakon sedam godina čekanja na birou.

 Plaćanje stana

- Prije mjesec dobila sam posao u Geodetskoj upravi u Vlasenici nakon sedam godina provedenih na evidenciji nezaposlenih. Ukidanjem svih autobuskih linija na relaciji Šekovići - Vlasenica nemam mogućnost da putujem od kuće do posla, otprilike oko 10 kilometara, a od plaće ne mogu da plaćam stan u Vlasenici. Moj odlazak i povratak na posao sada zavisi od toga da li će me neko od mještana i komšija prevesti svojim automobilom do Vlasenica – kaže Kraljević.

 Ekonomska isplativost

Iz preduzeća „Euro Petrol Oil“ su nam saopćili da su ova i nekoliko drugih linija, poput one Bijeljina - Višegrad, ukinute jer nisu ekonomski isplative, odnosno nemaju dovoljan broj putnika, a zatvaranje linije bilo je putem obavještenja najavljeno ranije. Nezvanično, do ponovnog pokretanja linija moglo bi doći ako bi lokalne zajednice, Šekovići i Vlasenica, subvencionirale ovu liniju te je tako ovaj problem sada prebačen na rukovodstvo dvije općine.


Kraljević: Zavisimo od komšija koje imaju auto

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.