ZA ERGELU EMINA BEKTIĆA

Gradačačanin donirao 300 kilograma zobi

Njegovo imanje lani je posjetilo više od 500 turista iz evropskih zemalja

Piše: S. Smajlović / avaz.ba

23.7.2020

Bektić: Nije u mogućnosti kupiti veću količinu hrane. S. Smajlović

Da humanost i solidarnost ljubitelja konja nemaju granicu, potvrdio je Mujo Hadžiosmanhafizović, vlasnik ergele iz Gradačca, koji je za ergelu Emina Bektića iz Jasenove kod Srebrenice ovih dana dopremio 300 kilograma zobi. Za prehranu konja prošle godine dopremio je šleper kukuruza.

Trud i novac

Bektić na svom velikom imanju u Jasenovi ima 14 konja i, kako kaže, kukuruz i zob su dobrodošli za prehranu konja, jer zbog školovanja četiri kćerke nije u mogućnosti kupiti veću količinu hrane za svoje konje.

- Dosta truda i novca potrošim za sakupljanje zimske hrane za konje. S jednom grupom konja povremeno radim u šumi na iznošenju drva za ogrjev, a druga grupa je na raspolaganju ljubiteljima jahanja. To su mahom mirniji konji – pojašnjava Bektić.

Otkazane posjete

Kaže da je zahvaljujući Udruženju „Ljubitelja prirode“ iz Srebrenice, koje se isključivo bavi seoskim turizmom, njegovu ergelu lani posjetilo više od 500 turista iz evropskih zemalja, a najviše ih je bilo iz Italije, koji su najavili dolazak i ovog ljeta, ali su otkazali zbog pandemije koronavirusa.

Da je Bektić strastveni ljubitelj konja, potvrđuje i to što je uginulog konja Putalja ukopao pored svog imanja i podigao mu spomenik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.