BOSANSKA GRADIŠKA

Radionice za najmlađe u Zavičajnom muzeju

Uposleni kažu da im je zadovoljstvo raditi sa djecom

Piše: B. G. / Avaz.ba

19.8.2020

Mališani u Muzeju. B. Grgić

Djeca iz predškolske ustanove '“Lepa Radić“ iz Bosanske Gradiške već nekoliko dana aktivno sa vaspitačima i stručnjacima Zavičajnog muzeja učestvuju u radionicama „Mali arheolog“. Podijeljeni u grupe mališani uz pomoć alata u pijesku pronalaze puzle, a potom ih sklapaju i dobijaju motive iz daleke historije.

Nikolina Đorđić i Aleksandar Obrenović, mladi stručnjaci Zavičajnog muzeja, ističu da im je zadovoljstvo raditi sa djecom.

- Prvo smo djeci objasnili ko su arheolozi, čime se bave i šta pronalaze.Sada mališani znaju i koji je značaj arheologije, te na koji način se određuju lokaliteti za ispitivanja i iskopavanja. Radionica je veoma zabavna i poučna za djecu. Njihova pitanja i odgovori u vezi ove teme su i duhovita , a i veoma logična - rekla je Đorđić.

U drugom dijelu radionice mališanima su predočeni zanimljivi eksponati nađeni na lokalitetima Lijevče polja i Potkozarja, a najviše pažnje privukla je grnčarija i stari nakit.

Radionica se odvija na otvorenon prostoru na ljetnoj sceni Zavičajnog muzeja uz striktno poštovanje svih propisanih mjera vezano za situaciju oko pandemije koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.