POTOČARI

Predstavljena treća publikacija "Sjećanje na genocid u Srebrenici"

Publikacija je štampana na bosanskom i engleskom jeziku te obuhvata poruke više od 40 svjetskih državnika, koji su se obratili na ovogodišnjoj komemoraciji 11. jula

MemorijalnI centar Potočari. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović

14.12.2020

U Memorijalnom centru Potočari - Srebrenica danas je predstavljena treća publikacija “Sjećanje na genocid u Srebrenici: Poruka civilizacije”.  

Publikacija je štampana na bosanskom i engleskom jeziku te obuhvata poruke više od 40 svjetskih državnika, koji su se obratili na ovogodišnjoj komemoraciji 11. jula, šaljući poruke o važnosti sjećanja na žrtve genocida i dužnost zajedničke borbe protiv negiranja genocida i slavljenja njegovih nalogodavaca i izvršilaca.


Naslovnica publikacije. Agencije

- Publikacija donosi i pojašnjenja historijskog konteksta genocida, kalendar relevantnih događaja vezanih za juli 1995. i genocid u Srebrenici, širi pregled rada Memorijalnog centra i Organizacionog odbora 25. godišnjice u ovoj godini - pojasnili su nam iz Memorijalnog centra.

Podsjećaju da su među govornicima na ovogodišnjoj komemoraciji bili Antonio Gutjeres (Gutteres), Emanuel Makron (Emmanuel Macron), Majk Pompeo (Mike Pompeo), Boris Džonson (Johnson), Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) i brojni drugi.

Doprinos pripremi ove publikacije dali su istraživači, lektori, prevodioci, fotografi, dizajneri iz cijele zemlje: Nedim Jahić, Ahmedin Đozić, Zlatan Hajlovac, Lejla Avdić, Haris Imamović, Azra Kadić, Mirela Smajlović, Azir Osmanović, Hasan Hasanović, Amra Begić Fazlić, Šefika Đozić i Ahmo Mehmedović.

Nakon Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici iz maja, te publikacije “Srebrenica.genocid. 25 godina poslije” iz jula, riječ je o trećoj publikaciji koju je Memorijalni centar izdao u ovoj godini čime je napravljen važan iskorak u istraživačkom radu i publikovanju novih sadržaja od strane Memorijalnog centra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.