BOSANSKA GRADIŠKA

Milena Erceg fotoaparatom žanje nagrade po cijelom svijetu

Prva žena u historiji bosanskohercegovačke fotografije koja je dobila zvanje artiste Međunarodne federacije fotografske umjetnosti

Piše: B. Grgić

14.3.2021

Erceg: Fotoaparat je meni prozor u svijet. B. Grgić

Milena Erceg iz Bosanske Gradiške, inače prva žena u historiji bosanskohercegovačke fotografije koja je  dobila zvanje artiste Međunarodne federacije fotografske umjetnosti (FIAP), ne prestaje da ubire nagrade širom svijeta.

Stižu čestitke

Dokazuje to i ovogodišnje izdanje elektronskog magazina RYL, kreativnog naziva '“Smart-Art-Mart“. Zahvaljujući ovom časopisu, umjetničke fotografije Milene Erceg postale su dostupne ljubiteljima umjetnosti na svim svjetskim meridijanima.

Najnovija nagrada. Avaz

I dok čestitke stižu sa svih strana, skromna Milena svojim „Nikonom“ svakodnevno traži nove trenutke da ih ovjekovječi.

- Voljela bih da se mogu posvetiti dokumentarnoj fotografiji. Mislim da imam šta ponuditi u ovoj oblasti. Nije lako danas snimati, pogotovo ženi poput mene, koja se lati objektiva tek kad završi obimne poslove u kući i domaćinstvu. Ali moj fotoaparat je meni prozor u svijet - rekla je skromna i uvijek nasmijana Milena Erceg.

Magazin RYL. Avaz

Ova godina počela je veoma dobro za našu umjetnicu. Nedavno je na njenu adresu stigla visoka nagrada iz Poljske. Njena fotografija “Natalija“ osvojila je bronzu od prestižnog Global Photographic Uniona (GPU).

U ovom mjesecu učestvuje i na nekoliko međunarodnih izložbi digitalnih i printanih fotografija, pa se s pravom očekuju nove prestižne nagrade.

Bogata kolekcija

Do sada je sakupila najvrednije nagrade iz oblasti fotografije gotovo sa svih meridijana. Tako se u njenoj kolekciji nalaze nagrade i priznanja iz Ukrajine, Estonije, Gruzije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Indije, Maroka, Kine, Rusije, Izraela i drugih zemalja.

Nije neskromna tvrdnja Mileninih kolega da Bosna i Hercegovina njenim izrazom trenutno ima najboljeg ambasadora u svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.