USMJEREN NA ZASTRAŠIVANJE

EU apeluje na Vladu RS da povuče Nacrt zakona o neprofitnim organizacijama

Evropska unija također poziva sve poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da ne glasaju za taj nacrt zakona

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler. Fena

FENA

21.9.2023

Evropska unija snažno apeluje na Vladu Republike Srpske da bez odgađanja povuče Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija koji će Narodna skupština Republike Srpske razmatrati na sjednici zakazanoj za 26. septembar, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Zastrašivanje i suzbijanje rada

Evropska unija također poziva sve poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da ne glasaju za taj nacrt zakona, usmjeren na zastrašivanje i suzbijanje rada organizacija civilnog društva, označavajući njihove predstavnike kao navodne strane agente.

- Organizacije civilnog društva imaju ključnu ulogu u demokratskim društvima i one su te koje pozivaju izabrane dužnosnike na odgovornost, bore se protiv korupcije i jačaju vladavinu zakona, te ih iz tog razloga autoritarni režimi širom svijeta napadaju i etiketiraju kao izdajnike. Zabrinjavajuće usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske s ponovnom kriminalizacijom klevete već je imalo zastrašujući efekt na slobodu govora u Republici Srpskoj. Umjesto evropskoj porodici, usvajanje ovog novog nacrta zakona približilo bi Republiku Srpsku takvim režimima - navode iz Delegacije EU u BiH.

Poštivanje ljudskih prava i slobode

Evropska unija, kako dodaju, utemeljena je na vrijednostima poštivanja ljudskih prava, slobode, demokratije i vladavine prava. Te vrijednosti su zaštićene Ustavom Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske, ali i drugim zakonima.

Nacrt zakona je u direktnoj suprotnosti s više puta iskazanim opredjeljenjem rukovodstva Republike Srpske za unapređenje evropskih integracija, a posebno s ključnim prioritetom 11. o civilnom društvu i ključnim prioritetom 12. o slobodi izražavanja i medija, što će se i vrlo jasno naglasiti u predstojećem izvještaju Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu, upozoreno je iz Delegacije EU u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.