VRŠIO PRITISAK NA IRB

Tužilaštvo izmijenilo optužnicu protiv bivšeg predsjednika Vlade RS Aleksandra Džombića

Ročište je zbog propusta održano bez javnosti

Suđenje bivšem predsjedniku Vlade RS Aleksandru Džombiću. Birn

N. Č. / Detektor

17.10.2023

Suđenje bivšem predsjedniku Vlade Republike Srpske Aleksandru Džombiću nastavljeno je bez novinara i javnosti zbog propusta u najavi ročišta na kojem je republički javni tužilac Radenko Janković dostavio Sudu izmijenjenu optužnicu, potvrđeno je iz banjalučkog Okružnog suda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Izmjene u činjeničnom opisu

Iz Okružnog suda su potvrdili da je republički javni tužilac optužnicu djelimično izmijenio u činjeničnom opisu, dok je pravna kvalifikacija ostala ista.

Javnost nije prisustvovala ročištu, jer je suđenje počelo pola sata ranije od najavljenog termina, o čemu nije bilo zvanične najave. U Sudu objašnjavaju da je to učinjeno zbog vanrednih okolnosti.

- Ročište je pomjereno za pola sata zbog iznenadnih obaveza člana Vijeća, o čemu su se stranke saglasile, te zbog kratkih rokova i drugih suđenja napravljen je propust u zavođenju promjene u rasporedu suđenja - odgovorili su iz Okružnog suda za BIRN BiH.

Zloupotreba službenog položaja

Aleksandar Džombić se prvobitnom optužnicom tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja pri dodjeli kredita preduzeću “Energolinija” iz sredstava Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRB). Optužnica Džombića tereti da je “urgirao” kod rukovodstva IRB-a da “Energoliniji” bude odobren kredit od 19,4 miliona, maraka iako je to preduzeće bilo prezaduženo. On je u toku suđenja negirao da je vršio pritisak na IRB kako bi kredit bio odobren.

Do otvaranja stečaja u “Energoliniji” naplaćen je dug u iznosu 518.477 maraka.

U dosadašnjem toku suđenja Aleksandru Džombiću svjedočilo je nekoliko vještaka ekonomske struke, a kao svjedoci su u sudnicu dolazili premijer Republike Srpske Radovan Višković, član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Iz Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske su potvrdili da je došlo izmjene optužnice.

Suđenje će biti nastavljeno 24. oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.