POSLANIK U NSRS

Salkić: Genocid je izvršen u "sigurnoj zoni“ UN Srebrenica

Salkić je naveo kako je izvršenje genocida bilo je planirano i sistemski pripremano od političkog i vojnog rukovodstva pobunjenih bosanskih Srba

Fena

D. H.

30.5.2024

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, reagovao je na najavu entitetskog predsjednika Milorad Dodika u vezi sa pokretanjem procedure za promjenu naziva opštine Srebrenica ocijenivši kako je taj očajnički pokušaj unaprijed osuđen na neuspjeh.

Masovne likvidacije

Salkić je naveo kako je izvršenje genocida bilo je planirano i sistemski pripremano od političkog i vojnog rukovodstva pobunjenih bosanskih Srba.

“Genocid je izvršen nad Bošnjacima koji su se uslijed agresije i progona našli u „sigurnoj zoni“ UN Srebrenica. Počinile su ga vojska i policija bosanskih Srba na širem reonu srednjeg Podrinja i to neće promijeniti nikakva priča o promjeni imena opštine Srebrenica. Da je genocid nad Bošnjacima, stanovnicima „sigurne zone“ UN Srebrenica, počinjen u širem reonu srednjeg Podrinja u istočnoj Bosni i Hercegovini svjedoče lokacije likvidacija, lokacije masovnih grobnica, jedinice vojske i policije koje su bile angažirane na počinjenju genocida”, naveo je poslanik SDA.

Pored masovnih likvidacija bošnjačkih civila u Potočarima, koji su izvedeni iz kampa UN snaga i odvojeni od svojih porodica, provedene su i okrutne likvidaciju zarobljenih u zemljoradničkoj zadruzi u Kravici, opština Bratunac, masovna strijeljanja zarobljenih u naselju Nova Kasaba, opština Milići. Izvršena su planska i sistemska strijeljanja na lokacijama Pilica, Branjevo i drugim mjestima opštine Zvornik, podsjeća Salkić.

“Na teritoriji opština Vlasenica, Milići, Bratunac, Zvornik, Srebrenica i drugim mjestima otkrivene su masovne grobnice sa ubijenim Bošnjacima stanovnicima „sigurne zone“ UN Srebrenica. Zarobljeni Bošnjaci iz „sigurne zone“ UN Srebrenica držani su u logoru OŠ „Vuk Karadžić“ u Bratuncu kojoj je promijenjeno ime u „Branko Radičević“ radi skrivanja ove činjenice, ali i istine o logoru za Bošnjake Bratunca 1992. godine. U genocidu su ubijani Bošnjaci cijelog Podrinja koji su tokom agresije potisnuti iz zvorničke Kamenice, vlaseničke Cerske, bratunačkog Konjević Polja, Glogove, Pirića, Blječeve, Joševe i Jagodnje u „sigurnu zonu“ UN Srebrenica nad kojima su u julu 1995. godine vojska bosanskih Srba i dijelovi policije, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata pod političkom kontrolom Radovana Karadžića i vojnom komandom Ratka Mladića počinile genocid”, naveo je Salkić.

Genocid nad Bošnjacima iz više općina

Dodik je u pravu, istakao je Salkić, da genocid nije bio samo nad Bošnjacima koji su živjeli prije agresije u Srebrenici, već nad Bošnjacima iz više opština Podrinja koji su spas potražili u Srebrenici koja je proglašena „sigurnom zonom“ UN.

- Zbog toga je potrebno cijelo područje na kojem je izvršen genocid i iz kojeg potiču žrtve genocida tretirati kao područje počinjenja genocida koje će se memorijalizirati na adekvatan način, te stvoriti pretpostavke za institucionalnu reintegraciju ovog područja i vraćanje nasilno oduzetih statusnih prava Bošnjacima u ovom području. Očajnički pokušaj da se promjenom imena Srebrenice pokuša sakriti istina unaprijed je osuđen na neuspjeh, od onih kojima su ratni zločinci heroji koji negiraju genocid nije ništa bolje ni očekivati - zaključio je Salkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.