SARAJEVO

Članice “Zlatne ruke”: Vrijedne žene tkaju, heklaju, vezu i bave se humanitarnim radom

A. TABAK

19.8.2017

Pletenje, vezenje, tkanje te humanitarni rad aktivnosti su kojima se može pohvaliti ilidžansko Udruženje “Zlatna ruka”, koje postoji od 2008. godine. Prema riječima predsjednice Zlate Dizdarevića, Udruženje broji 111 žena, koje se najčešće sastaju ponedjeljkom, srijedom i petkom.

Slaba prodaja

Kada je riječ o aktivnostima, Dizdarević ističe da se žene prvenstveno bave ručnim radom, koji uključuju vezenje, pletenje, heklanje, šivenje, kao i tkanje.

- Osim toga, humanitarni rad je nešto što nas posebno ispunjava. Putujemo po svim bh. gradovima i posjećujemo povratnike, kao i sve one kojima je pomoć potrebna - kaže

Dizdarević.

Ističe da često sa ženama pravi izložbe, na kojima prodaju svoje proizvode.

- Ljudi najčešće traže pletene pulovere i džempere, kao i stari bosanski vez. Ali, slaba je prodaja, mnogi građani nemaju novca. Od zarađenog novca, polovinu uvijek odvojimo za humanitarne svrhe, dok preostalim dijelom novca pokrijemo svoje troškove – rekla je Dizdarević.

Cijene rukotvorina zavise od utrošenog vremena i materijala, a kreću se od tri do 100 maraka, koliko koštaju veliki stolnjaci.

No, kao i ostala udruženja, i “Zlatna ruka” se susreće s određenim problemima. Predsjednica Dizdarević kazala nam ja da im je najveći problem prijevoz robe do onih kojima je to potrebno te da bi im dobro došao jedan kombi ili automobil s velikim gepekom.


Ručni radovi

Damira Preljević članica je “Zlatne ruke” već dvije i po godine i kaže da humanitarni rad Udruženje čini posebnim.

- Pomaganje ljudima kojima je to zaista potrebo, ispunjava moju dušu i sva ta naša putovanja da uručimo ljudima pomoć su nešto neopisivo. Osim toga, od ručnih radova, posebno me inspirira pravljenje slika na foliji te cvijeća od zlatnog porcelana – kazala je Preljević.

Bajramski blagdani 

Za nastupajuće bajramske blagdane žene “Zlatne ruke” pripremaju paketiće za djecu bez roditelja i sa posebnim potrebama.

- Svake godine, tradicionalno za Bajram, kao i za druge vjerske blagdane, obradujemo mališane paketićima. Bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, kao i kojoj općini pripadaju, trudimo se da ih podijelimo svima – rekla je Dizdarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.