SARAJEVO

I dalje se ne zna ko je rukovodilac OŠ „ Hrasno“: Školski odbor ponovo bez kvoruma, Mirvić podnio tužbu

OŠ „Hrasno“: Sjednica ŠO opet odgođena jer pravnik nije prisustvovao

Piše: N. MANJURA

23.1.2018

Novi školski odbor (ŠO) Osnovne škole „Hrasno“ održao je konstituirajuću sjednicu, na kojoj su i zvanično imenovani članovi, ali još nije riješeno pitanje pozicije direktora, jer sjednici nije prisustvovao pravnik. Tako je škola još bez direktora, obzirom da je dosadašnjem Sejdi Mirviću istekao v.d. mandat. On je u međuvremenu tužio stari školski odobor, jer su, kako tvrdi, namjerno opstruirali njegovo imenovanje.  

Mimo volje  

Kako nam je kazao Mirvić, zbog opstrukcija, njegov mandat nikad nije potvrđen, a izabran je voljom roditelja još u oktobru.

- Sve od tada su vršeni pritisci na školski odbor na ne održi sjednicu i da ne dođe do mog imenovanja. Predsjednici školskog odbora dobivali su poruke da ne održavaju sjednice. Čekalo se da meni v.d. mandat istekne, i dva dana nakon toga od ministra obrazovanja, nauke i mladih KS Elvira Kazazovića dolazi obavijest da se na v.d. funkciju imenuje moja protukandidatkinja, mimo volje roditelja – rekao je Mirvić.

Mirvić: Vršeni pritisci

Sačekati kvorum

Instrukcije ministra neće biti usvojene, kazao je član ŠO Mirza Mehanović, te dodao da oni donose odluke.

- Niko nije razriješen dužnosti, niti smo koga imenovali. Svjesni smo Odluke koju je Ministarstvo donijelo, ali mi nećemo raditi ishitreno, jer za svaku odluku želimo imati pravno pokriće. Sačekat ćemo da se ponovo ŠO okupi i da imamo kvorum pa ćemo odlučivati – rekao je Mehanović.

Mehanović: Pravno pokriće

Sivro: Nikakve prijeteće poruke  

Dok se u školi odvija prava trakavica, neki od uposlenika obratili su nam se i kazali da su poruke kojima se tražilo odgađanje sjednica došle do predsjednika Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudina Sivre, što je opisao kao pravno savjetovanje.

- Obzirom da se radi o članovima i povjereniku Sindikata, moja obaveza je bila da pomognem. Razgovarao sam sa njima i objasnio im šta se može desiti ukoliko se zakon ne ispoštuje do kraja. Nema govora da su to bile prijeteće poruke – rekao je Sivro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.