SARAJEVO

Zašto su nastavnici plašili roditelje i „dizali pobune“

A. NALO

21.2.2018

Zbog toga što su pojedini učitelji i profesori na roditeljskim sastancima plašili roditelje i osnovce od šestog te srednjoškolce uvođenjem matrice, odnosno dokumenta u koji će se upisivati njihovo ponašanje, reagirao je Elvir Kazazović, ministar obrazovanja, nauke i mladih KS.  

Vladavina prava  

Povodom toga je na adrese svih osnovnih i srednjih škola poslao dopis u kojem traži od direktora da mu dostave informacije o tome poštuje li se u ustanovama kojima rukovode vladavina prava. Također, zamoljeni su da isprave greške kojima su neki nastavnici pokušali narušiti uspostavu sistemskog pristupa u cilju zaštite prava djeteta.

- Molim vas da se očitujete zašto su neki nastavnici i profesori na sastancima prilikom predstavljanja ''Matrice za prepoznavanje djece u riziku'' „dizali pobune“ i kod roditelja poticali osjećaj nesigurnosti i straha. Neki su govorili čak da neće postupati po dopisu Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS - piše, između ostalog, u dopisu koji je čelnim ljudima škola poslao ministar Kazazović.  

 Dobri mentori

Nadalje, zatražio je od direktora i da mu se dostave potpisi onih koji odbijaju postupiti prema uputama resornog ministarstva. Za razliku od nastavnika i profesora, ministar Kazazović imao je samo riječi hvale za pedagoge i mentore koji su dali sve od sebe da matricu približe učenicima i roditeljima.

U decembru  održani treninzi  

Inače, resorno ministarstvo, u saradnji s Centrom za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu, realizira drugu fazu pilot-programa „Matrica indikatora za prepoznavanje djece u riziku od društveno neprihvatljivih ponašanja“. U decembru 2017. održan je trening za predstavnike osnovnih i srednjih škola.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.