SARAJEVO

Sjećanje na Gorana Čengića: Pravednici su bliži zvijezdama

Piše: I. B.

6.3.2018

Obilježavajući Dan pravednika, članovi Društva prijatelja Grada Sarajeva su, na gradskom groblju Bare, zajedno s učenicima i profesorima Prve gimnazije, te građanima, odali počast Goranu Čengiću. 

Nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježju, učenici su pročitali dio iz radova posvećenih herojskom činu Čengića koji je u opkoljenom Sarajevu pokušao da spasi komšiju od ratnog zločinca Veselina Vlahovića Batka. 

Iako nije uspio, naglašeno je kako je on jasan primjer pravednika, moralne vertikale i uzornog sportiste koji može i treba biti primjer, kako mladima tako i onim starijima. 

Uprkos navedenom, prisutni su kazali da ipak žele sačuvati sjećanje na taj čin vrijedan pažnje, iako u glavnom gradu BiH, nema ni biste, kao ni naziva ulice ili škole koja o tome svjedoči. 

Iz tog razloga, upućena je jasna poruka da su "pravednici bliži zvijezdama" što je slučaj i sa Goranom Čengićem koji je živio u okupiranom Sarajevu, na Grbavici, odakle je odveden i ubijen 14. juna 1992. godine. 

Na tu činjenicu podsjetio je Mujo Demir, naglasivši da spašavanje komšije doktora Husnije Ćerimagića bilo važno za Gorana, baš kao što je danas važan i sličan primjer Srđana Aleksića.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.