SKUPŠTINA KS

Prekinuta sjednica KS; Adem Zolj imenovan za novog premijera

S. Saletović/Avaz.ba

A. T. - F. Sa .

4.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+17

16:13

Prekinuta je sjednica Vlade KS, bit će nastavljena u utorak.

14:19 Čelik: Zolj će nastaviti realizirati započete projekte      

Šef Kluba u Skupštini KS Mirza Čelik istaknuo je da je Adem Zolj predložen ispred SDA da nastavi realizaciju započetih projekata koji su planirani u budžetu za 2018.    

- Ti projekti se već implementiraju i Zolj će nastaviti put koji je dogovoren između koalicije koja danas čini Vladu. Opozicije je skeptična hoće li premijer moći uraditi sve ono što je planirao za pola godine. Uvijek je skeptična i na nju se ne treba osvrtati. Oni koji hoće raditi su u poziciji, a oni koji kritikuju sjede u opoziciji – rekao je Čelik.

12:59 Svečane izjave

Zastupnici su s 19 glasova za i 10 protiv, jednim suzdržanim, imenovali Adema Zolja za novog premijera KS. Pred budućim premijerom nalaze se mnogi izazovi, a u narednom periodu vidjet će se koliko je urađeno od onoga što je najavio u svom ekspozeu. Kako je istaknuo, nastavit će se realizacija započetih projekata.

Ministri su pristupili davanju svečane izjave.

12.56  Forto: Umjesto premijera, dobili smo još jednog ministra saobraćaja   

Zastupnik Naše stranke Edin Forto, također, se na sjednici Skupštine, na kojoj se očekuje potvrda Vlade, osvrnuo na ekspoze budućeg premijera Adema Zolja.   

 - Danas imamo jedan vrlo šturi dokument koji je očigledan plagijat. Osvrnuo bih se na dio koji govori o resorima. Navedeno je samo nekoliko rečenica za svaki resor bez spiska zakona. Pozdravio bih što je budući mandatar spomenuo Direkciju za javni prijevoz. Kada pregledate cijeli dokument, mi nemamo kandidata za premijera, mi imamo kandidata za ministra saobraćaja. Nama treba premijer koji će nas šest mjeseci voditi, a mi smo dobili ministra saobraćaja koji ima dobre ideje. Svi ostali resori su potpuno zanemareni. Meni je žao što nije doveden neko u koga ćemo imati svi povjerenje, a ne neko ko će pomagati sadašnjem ministru saobraćaja – rekao je Forto. 

12.34 Hoće li suprugin posao utjecati na njegov rad

Adem Zolj je tokom svog izlaganja istakao da kako je ministar pravde i uprave Mario Nenadić krenuo u hrabre reforme koje se tiču ustavnih promjena u KS, a koje se do sada niko nije prihvatio. Također je kazao da se mora ići u borbu protiv kriminala, ali da to, prije svega, treba prepustiti Tužilaštvu i nadležnim institucijama.  

- Vrijeme je da se opredijelimo i hoće li biti sarajevskog holdinga ili ne. U komunalnim preduzećima mora doći do reforme rada. Ne može čovjek s metlom i lopatom očistiti Sarajevo, i ne može čovjek kosom kojom se kosi Glamočko polje uređivati zelene površine. Komunalna preduzeća moraju imati savremenu mehanizaciju – rekao je Zolj.

Zastupnica Selma Filipović uputila je nekoliko pitanja budućem premijeru. Između ostalog, pitala je hoće li to što njegova supruga radi na Televiziji Sarajevo utjecati na njegov rad. A pitala je i hoće li se baviti poboljšanjem standarda u visokoškolskim ustanovama ili će, kao bivši premijer, samo pričati o ogromnim plaćama pojedinih dekana.

- Moja supruga radi na TVSA. Ali, nemojte ni trunke sumnjati u moj moral, kao i moral moje supruge. Od vaših glasova zavisi hoću li biti premijer. A, što se tiče obrazovanja, više vjerujem u studente koji su završili na državnim fakultetima nego na privatnima. Po pitanju Bjelašnice, treba detaljno ispitati stanje i jesmo li imali efekta od investicija. Sve što se radi u turizmu, napravit će se analiza, a turizam i jeste grana koju treba razvijati - rekao je Zolj.

12.08  Nisam klasični političar, ja sam projekt-menadžer 

 U toku je izlaganje budućeg premijera KS Adema Zolja.   

U svom ekspozeu Zolj je, između ostalog, iznio podatke iz svoje biografije.   

- Nisam klasični političar, ja sam projekt-menadžer. Ostalo je samo još šest mjeseci do kraja mandata. Smatram da se mora uvesti red i prihvatiti se dužnosti. Veliki sam patriota i želim se boriti te vidjeti na terenu projekte koji se realiziraju – rekao je Zolj, ponudivši zastupnicima da budu strategijski menadžeri.   

Ističe da je treća faza realizacije projekata najteža te da se u tom slučaju moraju uključiti i ministri zajedno s premijerom.   

- Planiramo projekte u saobraćajnoj infrastrukturi i komunalnoj, obrazovanju, zdravstvu. Također, imamo u planu i otvaranje novih radnih mjesta, kao i zapošljavanje. Aktivan sam učesnik na međunarodnim konferencijama i kongresima. Ministar komunalne privrede svako jutro trebao bi doći kod premijera da izvijesti o stanju komunalne infrastrukture u posljednjih 24 sata. Još nije uveden ni elektronski sistem komunikacije. I dalje, s protokola ministrima nosimo papire - rekao je Zolj.

Kada su u pitanju kapitalni projekti, Zolj se osvrnuo na gradnju Južne longitudinale koja kasni, naglasivši da će ispitati zbog čega se to desilo, da li je riječ o imovinsko-pravnim odnosima.

- Ne znam zbog čega nije urađeno, kako je planirano, od ulice Hamdije Čemerlića do spoja Četvrte transverzale. Kada je u pitanju gradnja Prve transverzale, trasa koja se prvo treba graditi neće puno doprinijeti smanjenju gužve, ali ćemo pokušati do kraja godine zatvoriti kompletnu finansijsku konstrukciju te početi radove na još nekoj dionici. Parking prostora u Sarajevu nema i ne znam zbog čega se ne gradi, jer "Rad" dosta naplaćuje. Ne znam zbog čega do sada nije bilo i sanacije pruge koja je u lošem stanju. 

Treba graditi i biciklističke staze, a i sistemski riješiti problem pasa lutalica - rekao je Zolj.

11.36 Ademović pokušao utjecati da se ne glasa

S 24 glasa za i pet protiv te dva suzdržana, zastupnici Skupštine KS usvojili su inicijativu Semira Halilovića da se stavi van snage Odluka o ovlaštenju obavljanja funkcije sekretara Almire Kulovac-Šetkić. 

Zastupnik Kemal Ademović pokušao je utjecati da se ne glasa o ovoj inicijativi, rekavši da nije korektno da se razmatra, jer sekretar danas nije prisutan na sjednici i da mu treba dati priliku da obrazloži ovo pitanje.


10.44 Inicijativa Halilovića

U toku je 40. sjednica Skupštine KS. Nakon što su zastupnici usvojili predloženi dnevni red, zastupnik Semir Halilović pokrenuo je inicijativu da se van snage stavi ovlaštenje za obavljanje rada sekretara Skupštine KS Almire Kulovac–Šetkić.

Prema njegovim riječima, Kulovac-Šetkić je nelegalno ubacila materijale na tačku o političkim ubistvima, a koja će tokom sjednice biti razmatrana. Halilović je naglasio da je ona nastupila suprotno Poslovniku te očekuje od Skupštine da se danas izjasne o njegovoj inicijativi.

10.26 Počela sjednica

U Sarajevu je počela 40. sjednica Skupštine KS, na kojoj će biti imenovana nova Vlada i premijer. Pred zastupnicima će se naći i informacija privremenog upravitelja GRAS-a o realizaciji mjera sanacionog plana.

Također, raspravljat će se i o smjeni upravitelja GRAS-a, koju će tražiti šef Kluba SDA Mirza Čelik.

Nakon godinu odgađanja i namjernog odugovlačenja, na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo konačno će se pred zastupnicima naći Informacija o političkim ubistvima koja su se dogodila u glavnom gradu BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.