ISTRAŽUJEMO

Metar drva bit će 120 maraka!

Nestašica je na tržištu zbog velikog izvoza drveta iz zemlje . Tona mrkog uglja košta 196 maraka, a drvenog 165 KM

Mnogi kupuju uglavnom i po pet, osam i deset metara drva. M. Kadrić

N.P.

31.8.2018


Brojne građane koji su već počeli nabavljati ogrjev za predstojeću zimsku sezonu, mogla bi iznenaditi visoka cijena u odnosu na prošlu. Oni koji se griju na drva, ugalj ili pelet, trebali bi što prije kupiti ogrjev, jer će cijene u narednom periodu, kako su nam kazali trgovci, porasti. 

 Velika potražnja

Ekipa “Avaza” obišla je nekoliko firmi u gradu koje se bave prodajom ogrjeva. Iz “Drvotransa” su nam kazali kako najjeftiniji metar drva trenutno košta 95 KM, kolika je bila prosječna cijena lani, dok će od naredne sedmice, kažu, ova cijena porasti zbog nestašice robe, ali i zbog velike potražnje. 

- Imamo veliki broj naručenih drva i ne možemo sve to ispoštovati, jer je robe sve manje na lagerima. Od naredne sedmice povećat ćemo cijene – kazali su iz ove firme.

Najjeftinija drva trenutno koštaju 95 maraka za metar sa prijevozom, a najskuplja su 108 KM kod “Drvosječe” i 118 KM u jednoj firmi na Stupu. Narednih sedmica, kako su nam rekli predstavnici sve tri firme, očekuje se porast cijena čak i do 120 maraka.

 Poskupljenja u BiH

Mnogi uglavnom kupuju po pet, osam i deset metara drva. Nestašica je na tržištu zbog velikog izvoza drveta iz zemlje, što dovodi do poskupljenja u BiH.  

Što se tiče uglja, prema zvaničnom cjenovniku “Drvosječe”, tona mrkog uglja košta 196 maraka, dok je drveni ugalj 165 KM po toni.


Tona peleta 480 KM 

Pored tradicionalnog načina grijanja na drva, mnogi se u posljednje vrijeme odlučuju i za grijanje na pelet, za kojim vlada velika potražnja. U zvaničnom cjenovniku “Drvosječe”, koji trenutno ima i određene popuste, tona peleta košta 480 KM, dok je tona bukovog briketa 280 maraka.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.