SARAJEVO

U holu “Avazovog” tornja izložena “Apokalipsa 1”

Slika govori o stradanju jednog naroda i države, kazao je Hodžić

Hodžić pored svog djela izloženog u holu tornja

Piše: A.T.

18.9.2018

Poznati bh. umjetnik Džeko Hodžić jučer je u holu “Avaz Twist Towera”, jedne od najljepših i najviših zgrada u ovom dijelu Evrope, izložio jedno od svojih najboljih djela “Apokalipsa 1”. Hodžić nam je kazao da su se dugo vodili pregovori o tome da se slika postavi ovdje te da je prije toga dvije godine bila izložena u Historijskom muzeju BiH. 

- Sada gostuje ovdje. Odlučio sam se za “Avazov” toranj, jer je to atraktivna destinacija, a ja volim da moj rad vidi što više ljudi. U tornju će ostati neko vrijeme pa ćemo vidjeti dalje šta će biti s njom – rekao je Hodžić. 

Ističe da sama riječ apokalipsa znači otkrovenje, odnosno stradanje i da je to vječita tema likovnih umjetnika.

- Ova “Apokalipsa” je napravljena u povodu rata na prostoru bivše Jugoslavije, direktno u BiH. Ona govori o stradanju jednog naroda i države, gdje pokušava da se zatre njena duhovnost. Napravljena je tako da životinje govore umjesto ljudi pod utjecajem istočnjačkih priča, bajki, basni, mitova... – rekao je Hodžić.

Ističe da je po “Apokalipsi 1” urađena i knjiga sa 32 teksta poznatih bh. intelektualaca, estetičara, pjesnika i likovnih kritičara.

Dijan Kalač, bh. pjesnik i bloger koji je prisustvovao postavljanju djela, kazao je da Hodžićeva “Apokalipsa” predstavlja početak novog vremena u bh. likovnoj umjetnosti te da izloženo djelo kreativno započinje s raščišćavanjem pleonazama na umjetničkoj sceni.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.