REAKCIJE

Iz GRAS-a poručili: Ne damo svoje linije

Situacija u kojoj GRAS ostaje bez vozila, a građani bez prijevoza rezultat je dugogodišnjeg i planskog uništavanja GRAS-a, istakli iz ove firme

A. T.

21.10.2018

Nakon pisanja „Avaza“ o tome kako će GRAS izgubiti 22 linije zbog neredovnih i propuštenih vožnji, mahom minibuske linije prema padinskim dijelovima grada, reagirali su iz ovog preduzeća. Kao glavni razlog zašto redovno ne prevoze građane istakli su da su na sve moguće načine spriječeni da nabave vozila kako bi građanima mogli pružiti adekvatan prijevoz te da je prije tri godine osiguran novac i raspisan tender za nabavku 20 minibusa.


Nabavka vozila


- Ni nakon šest objavljenih tendera do danas nije nabavljeno nijedno vozilo. Tenderi su poništavani iako smo prilikom raspisivanja koristili upute najboljih trenera za javne nabavke. Ministarstvo saobraćaja je prije dvije godine pokušalo nekoliko puta nabaviti vozila, ali ni oni u tome nisu uspjeli, kao ni Općina Stari Grad, jer su tenderi također poništeni – kazali su iz Uprave GRAS-a.


Navode da uzrok problema leži van firme i da su u pitanju neki drugi „viši“ interesi.


- Situacija u kojoj GRAS ostaje bez vozila, a građani bez prijevoza rezultat je dugogodišnjeg i planskog uništavanja GRAS-a zarad interesa privatnog prijevoznika, u ovom slučaju „Centrotransa“. Problem je nastao onda kada su odlučili da na minibuske i autobuske linije GRAS-a uvedu privatnog prijevoznika – tvrde iz GRAS-a.


Finansijski udar

Navode da su prve linije dodijeljene „Centrotransu“ 2014. godine nelegalno, nezakonito, te da se radilo o najprofitabilnijim linijama, što je bio direktan finansijski udar na poslovanje preduzeća GRAS.



Jasan plan

Iz Uprave GRAS-a kažu da je do danas nastavljeno nezakonito dodjeljivanje linija „Centrotransu“.


- Plan je jasan. Dovesti GRAS u situaciju da ostane bez vozila, bez vozila nema prijevoza, bez prijevoza imamo nezadovoljne građane, a onda se kao rješenje nudi „Centrotrans“ koji užurbano nabavlja vozila, spremno dočekuje realizaciju plana i medijski se predstavlja kao neko ko će „spasiti građane od GRAS-a“ – kazali su iz ovog kantonalnog preduzeća.


Ističu da će za sva nezakonita i nelegalna djelovanja i radnje odgovarati svi koji su učestvovali i da je pravni tim GRAS-a sačinio prijave protiv odgovornih u ovom slučaju.  




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.