SARAJEVO

U Francuskoj na studiju najviše naših inžinjera i prirodnjaka

Predstavilo se 11 institucija koje nude brojne opcije, od studiranja na francuskom ili engleskom jeziku do raznovrsnih studijskih programa

U Francuskoj studiraju inžinjeri i prirodnjaci

Piše: A. S.

8.11.2018

Peti sajam francuskih univerziteta koji je održan jučer na Filozofskom fakultetu privukao je veliku pažnju studenata i srednjoškolaca.

Organizatori sajma su Ambasada Francuske u BiH, Campus France BiH i Francuski institut. Studenti su imali priliku razgovarati s predstavnicima francuskih univerziteta i institucija te dobiti sve informacije o studiranju u ovoj zemlji.

Kako je za „Dnevni avaz“ kazala Željka Divković iz Campus France BiH, radi se o regionalnoj turneji koju organizira Francuski institut iz Bugarske, gdje predstavnici francuskih visokoškolskih javnih i privatnih ustanova putuju po zemljama Balkana i predstavljaju svoje programe studentima, u nadi da će oni odlučiti da studije nastave na jednom od francuskih fakulteta. Predstavilo se 11 institucija koje nude brojne opcije, od studiranja na francuskom ili engleskom jeziku do raznovrsnih studijskih programa.

- Prema povratnim informacijama kojima raspolažemo, svake godine u Francusku na studije odlazi oko 200 studenata iz BiH. Drago nam je da studenti sve više biraju da sami, u ličnom aranžmanu, studiraju u Francuskoj jer ova zemlja nije ranije bila popularan izbor za naše studente. najčešće je privlačila studente francuskog jezika. Zadnjih godina ta situacija se promijenila, sada je naveći broj inženjera i studenata prirodnih nauka. Francuska ulaže ogroman sredstva u naučno istraživanje i inovacije, tako da su laboratorije san svih prirodnjaka – kazala je Divković.

Pored fakulteta, predstavljena je stipendija Vlade Francuske za master i doktorske studije. Konkurs je otvoren do 18. januara 2019. godine, a mogu se prijaviti studenti koji imaju državljanstvo BiH, bez obzira da li studiraju u našoj zemlji ili inozemstvu. Sve informacije dostupne su na web-stranici Ambasade Francuske u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.