OPASNOSTI

Katastrofalno stanje u Sarajevu: Registrirano čak 868 klizišta

Vijećnik Edin Rovčanin (SBB) istaknuo da ove godine trebaju početi radovi, a prvo će se sanirati najkritičnija područja

Piše: E. PARLIĆ

8.2.2019

Klizište u ulici Muhameda ef. Pandže - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Na području Kantona Sarajevo registrirano je čak 868 klizišta, potvrdili su iz Zavoda za planiranje razvoja KS.

Samo na području Novog Sarajeva aktivno je 109 klizišta.

Naša ekipa posjetila je najkritičnija klizišta - u naselju Velešići, u ulici Muhameda ef. Pandže, te na području Hrasnog Brda, u Milinkladskoj i Novopazarskoj ulici. S obzirom na to da smo i prošle godine pisali o opasnostima na ovim lokacijama, situacija je sada još gora, jer su ugrožene brojne kuće.

Mjere sanacije

Venera Simonović, koordinatorica za sanaciju klizišta, izjavila je za Avaz.ba da je kritično u Svrakama, općina Vogošća, te na lokaciji Raštelica broj 5, na području Hadžića.

- Posljednja dva dana obišli smo navedene lokacije. Zavod za izgradnju dao je kompletan program aktivnosti i nadamo se da će u što kraćem roku biti poduzete mjere sanacije – rekla je Simonović.


Dodala je da je na klizištu u Svrakama došlo do dodatnog klizanja terena prema potoku te smatraju da ovo klizište nije među prioritetima zbog visoke vrijednosti investicije, jer nisu direktno uključeni stambeni objekti.

Podsjetimo da je, na prijedlog vijećnika Saveza za bolju budućnost u Novom Sarajevu, na sjednici Općinskog vijeća koja je održana krajem prošle godine, usvojen Nacrt plana sanacije klizišta na području općine Novo Sarajevo za period 2019. – 2028. u naseljima Velešići, Pofalići, Hrasno Brdo, Vraca, Gornji Kovačići i Dolac (Obad). Prije 10 dana održana je zaključna javna rasprava o Nacrtu plana sanacije klizišta na području te općine. Naime, vijećnici su predložili prijedloge i sugestije te dali saglasnost da se hitno trebaju poduzeti aktivnosti kako bi najkritičnija klizišta bila sanirana u što kraćem roku.

Kapitalni projekt

Vijećnik Edin Rovčanin (SBB) istaknuo je da ove godine trebaju početi radovi, a prvo će se sanirati najkritičnija klizišta, i to u naselju Velešići, u ulici Muhameda ef. Pandže, te u Novopazarskoj i Milinkladskoj ulici na području Hrasnog Brda.


Dodao je da najveći problem predstavlja katastrofalno stanje vodovodne i kanalizacione mreže. Stoga apelira, zajedno sa svim vijećnicima, na preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ (ViK) da se aktivno uključe u ovaj kapitalni projekt.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.