PROBLEMI

Inspektori stalno češljaju rad Službe za zapošljavanje

Uposlenici ove ustanove često odlaze na bolovanje, stoga drugi radnici pozivaju inspekciju, kazala Šahman

Nezadovoljni uposlenici i korisnici često se obraćaju inspekciji

Piše: A. T.

9.3.2019

Zbog čestih prijava inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) od početka godine već tri puta su kontrolirali rad Službe za zapošljavanje KS.

Česte prijave

Na ovaj problem ukazala je i zastupnica Skupštine KS Bilsena Šahman (SBB) istakavši kako je inspekcija stalno u prostorijama Službe te da je pozivaju ljudi koji rade tamo.

- Uposlenici ove ustanove često odlaze na bolovanje, stoga drugi radnici pozivaju inspekciju. U toj ustanovi vlada nemar što se tiče rada unutar ove službe – rekla je Šahman.

Razlog čestih prijava, prema riječima direktora Službe za zapošljavanje Muhameda Bekte, je u eventualnom nezadovoljstvu uposlenika, korisnika i poslodavaca.

Najava inspekcije

- Prošlog mjeseca imali smo dvije inspekcije, kao i prijavu iz Antikorupcijskog tima. Također, imamo nekih najava da će inspekcija ponovo doći. To je neki teret s kojim se moramo nositi - rekao je Bekto naglasivši da dolaskom inspekcije oduzima vrijeme uposlenicima.


 KUIP: Izdat prekršajni nalog 

Iz KUIP-a su nam kazali da su inspekcijski nadzori inicirani zahtjevima fizičkih lica.

- U postupku dva provedena inspekcijska nadzora nisu utvrđene nepravilnosti pa nije bilo osnova za poduzimanje bilo kakvih mjera. U jednom inspekcijskom nadzoru, nakon utvrđenog stanja, postupajući inspektor rada je djelovao izdavanjem prekršajnih naloga za pravno i odgovorno lice zbog kršenja odredbi Zakona o radu, koje se odnosi na sadržaj ugovora o radu – rekli su iz KUIP-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.